ZSO da uđe u agendu dijaloga

Portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit izjavio je da je njemačka vlada razočarana jer premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nisu uspeli da se dogovore oko rješenja aktuelne krize, prenosi Deutsche welle.

On je na konferenciji za novinare rekao da je dobro što je Kurti odložio rok za izricanje kazni za 48 sati i pozvao obe strane da to vreme iskoriste za postizanje rješenja.

"Dobro je što je Vlada na Kosovu odlučila da suspenduje na 48 sati izvršne mjere, odnosno izricanje novčanih kazni. Važno je da se ovaj period iskoristi za postizanje stabilnog rješenja ovog spora, što bi dovelo i do eskalacije situacije", rekao je on.

Hebestreit je apelovao na Vladu Kosova da ne izriče kazne u ovom periodu, kako time ne bi ometala održivo rješenje.

"Hitna je normalizacija odnosa između dvije zemlje", rekao je on.

Portparol njemačke vlade je dalje ukazao i na neophodnost da se što prije postigne sporazum u dijalogu.

"Trenutna eskalacija još jednom pokazuje koliko je hitan napredak između Kosova i Srbije u postizanju sveobuhvatnog sporazuma između dvije države. Njemačka podržava dijalog koji vode Borell i Lajčak. Naš apel vladama obe zemlje je da se na konstruktivan način angažuju po ovom pitanju", rekao je on.

Istakao je da bi u dnevni red dijaloga trebalo da se uvrsti i Zajednica opština sa srpskom većinom, što je Vlada Kosova do sada odbijala da učini.

Izvor: DW