Jedinstveni sistem plata

Vlada Kosova izglasala je danas više Nacrta zakona, među kojima onaj o platama u javnom sektoru. Ova odluka naišla je na negodovanje dijela opozicije i civilnog sektora, a među "najglasnijim" bio je lider AAK Ramush Haradinaj čija ja odluka iz februara 2019. godine, u vrijeme kada je bio premijer danas poništena.

Povodom usvajanja Nacrta zakona o platama, premijer Albin Kurti je na konferenciji za medije, rekao da se ovim zakonom stvara "jedinstveni sistem plata“.

"Današnji Nacrt pridaje veliki značaj kvalifikacijama. Niko ne može biti plaćen više od pet puta od najniže plate u našoj administraciji“, rekao je Kurti.

Istoj konferenciji prisustvovao je i minstar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, koji je kazao da je ministarstvo kojim upravlja analiziralo situaciju u vezi sa ovim Nacrtom zakona, prenosi Kallxo.

"Kao resorni ministar, tokom više mjeseci posvetili smo dosta vremena analizi stanja, a reforma u javnoj upravi je nepotpuna bez pravog sistema plata“, rekao je Sveçla.

Kallxo takođe navodi da će nakon današnjeg odluke vlade, Nacrt zakona biti upućen skupštini na usvajanje, ali i da još uvijek nije poznato koliki je koeficijent plata.

Nakon ove odluke vlade "pljuštale“ su kritike opozicije i civilnog društva na račun Kurtija.

Lider AAK Ramush Haradinaj kritikovao je Kurtija zbog, kako je naveo, "uništavanja države“ i pozvao ga da vrati plate sudijama i tužiocima.

Upravo ovom odlukom poništena je Haradinajeva odluka iz 2019. godine, odnosno vremena kada je on bio premijer, a kojom je povećao plate zaposlenima u javnom sektoru.

Haradinajeva vlada donijela je tada odluku o povećanju plata usljed velikog nezadovoljstva i štrajka posvjetnih radnika, dijela zdravstvenog sektora, civilnih službenika i sudske administracije.

Predsjednik poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, ocijenio je da je vlada u ime reformi "deformisala državnu administraciju".

Bivši kosovski premijer, Avdullah Hoti, na svom Facebook profilu poručio je da "u vremenima krize, sa najvećom inflacijom u posljednjih 30 godina, plate treba da rastu, a ne da se smanjuju“.

Prištinska Koha prenosi da je šest organizacija civilnog društva zatražilo od vlade da poništi ovu odluku, uz obrazloženje da je odluku o povećanju plata potvrdio i Ustavni sud Kosova.