Promijenio premisu rasprave

Premijer Albin Kurti istakao je da je šef evropske diplomatije Josep Borrell postavio preduslov da se obustavi odluka Vlade Kosova o preregistraciji i garanciju za formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je na današnjoj sjednici Vlade istakao da su Kosovo i Srbija u Brisel pozvani da razgovaraju "hitno o prijedlogu EU koji podržavaju Njemačka i Francuska za normalizaciju odnosa”.

Kurti je rekao da je u posljednjim trenucima od evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka dobio konačan prijedlog za tekst koji bi uključivao prijedlog EU, koji prema njegovim riječima, Vučić nije prihvatio.

"Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni carinik da se bavim bilo kakvim tehničkim pitanjima koja proizilaze iz razgovora. Zalažem se za konačni međunarodni i pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa sa centralnim priznanjem. To bi trebalo da bude cilj. Autori prijedloga EU odustali su od svog prijedloga, pa je sastanak završen. Kao i na sastanku 18. avgusta, i na ovom sastanku sam posljednji napustio zgradu EU jer uvijek postoji mogućnost posljednjeg pokušaja. I moram da vam kažem da je to bio i posljednji pokušaj. Izaslanik Lajčak je došao kod nas i pokušao posljednji put da napiše tekst koji bi uključivao i prijedlog EU, ali nas je tada obavjestio da ga Vučić ne prihvata, a Borrell je već bio na konferenciji za novinare“, rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da je Borrell, suprotno principu koji je sam predložio, insistirao na dogovoru samo za suspenziju izricanja kazni, što prema njegovim riječima, odgovara Srbiji.

"Poziv visokog predstavnika Borrella bio je popraćen tekstom od četiri paragrafa koji je trebao biti objavljen kao izjava. U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na prijedlog EU koji podržavaju Njemačka i Francuska za normalizaciju odnosa", reko je Kurti.

Prema njegovim riječima, po pitanju registarskih tablica dogovoreno je da Kosovo suspenduje drugu fazu odluke, a da Srbija prestane sa izdavanjem tablica sa oznakama srpskih gradova na Kosou.

"U drugom paragrafu je bilo izdavanje registarskih tablica zajedno sa garancijama za ZSO. Tokom osam sati održali smo šest sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna. Preduslov za registarske tablice odnosio se samo na obustavu djelovanja Vlade Kosova, a ne na zabranu izdavanja registarskih tablica od strane Srbije u prvobitnoj verziji. Dogovorili smo se da, da bismo dali prostor za razgovore o prijedlogu EU, damo prostor i za suspenziju druge faze odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile sa nelegalnim tablicama. Ovaj prijedlog je prihvaćen i smatram da je to važan uspjeh sastanka", dodao je Kurti.

Kosovski premijer je naglasio da je srpska zajednica na Kosovu zaštićena Ustavom Kosova.

"Srpska zajednica na Kosovu je najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u Ustavu Kosova i to je rezultat sveobuhvatnog Ahtisarijevog sporazuma. Prava manjina u Ustavu Kosova nema ni u Srbiji, ni u mnogim drugim zemljama svijeta. Poslije sastanka u Briselu, koji je trajao ukupno osam sati, Borrell je, nažalost, promijenio premisu rasprave", rekao je on.

Istakao je da je prihvatio prijedlog visokog predstavnika EU da se započnu pregovori o evropskom prijedlogu prije marta 2023. godine i dodao da je Kosovo već istaklo da je francusko-njemački predlog, odnosno evropski, dobra osnova za diskusiju.