Politički analitičar

Politički analitičar Dardan Sejdiu izjavio je da poslije 48 sati, odnosno roka na koliko je na zahtjev SAD Vlada Ksoova prihvatila da odloži primenu kažnjavanja za vlasnike automobila sa srpski registraskim oznakama, na dnevni red odlazi pitanje Zajednice srpskih opština, prenosi Klan Kosova.

Sejdiu je rekao da 48 sati brzo prođe i da je poslije toga na stolu ZSO.

"Onog trenutka kada se završe registarske tablice, Zajednica je na stolu i sasvim je drugačiji konstrukt ako je ovaj narativ izgrađen u okviru intenzivnije koordinacije sa Amerikancima", naveo je Sejdiu.

Prema njegovim riječima, prošlo je dosta vremena otkako su Amerikanci pomenuli i registarske tablice i ZSO u istoj rečenici.

"Svi su bili svijesni, svi koji su komunicirali sa Kurtijem da su registarske tablice izgovor za skitnju, a ne ozbiljne nevolje, jer imamo problema sa dosljednošću u tom pogledu. Oni su to razumeli i insistirali da se u ovom trenutku ne dozvoli dalje eskalacija, jer su predvideli da bi to mogao da se dogodi", rekao je Sejdiu.

On je naveo da Kurti želi da se proces dijaloga "uspori", da je ranije Srbija bila ta koja je ostajala u dijalogu da bi stvorila utisak da je dovoljan samo dijalog, a sada se, kako je rekao, čini da se ispostavlja da je Kosovo ono koje "isklizava" proces.

"Ovo je jedan od problema o kojima su naši najveći saveznici čitali. Dakle, oni su to pročitali, pročitali su da se zapravo ne radi o pokušaju izgradnje poluge u dijalogu, već o njegovom odlaganju, uz brigu da dođe do dogovora koji je na stolu u ovom ili onom obliku odbacivan deceniju i, nažalost, promenili smo uloge", rekao je Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova