Američki analitičar

Američki analitičar Charles Kupchan izjavio je da je situacija stvorena između Kosova i Srbije ozbiljna i da postoji rizik od daljeg nasilja i blokade, prenosi Gazeta express.

Istraživač američkog savjeta za spoljne poslove rekao je za Glas Amerike da su EU i SAD u pravu što su zabrinute, ali je dodao da se pritisak mora zadržati na obe strane.

"Situacija je sada prilično napeta, u smislu da smo zašli u ćorsokak i da je Vlada Kosova pristala na odlaganje od samo 48 sati i postoji mogućnost da se vratimo na tačku u kojoj se ponovo oživljava rizik od nasilja", rekao je Kupchan povodom odlaganja koje je Vlada Kosova prihvatila za sprovođenje izricanja kazni za automobilske tablice na sjeveru, na zahtjev SAD.

Kupchan smatra da su pozicije obe strane vrijedne. S jedne strane, kaže on, promjena statusa kvo može poremetiti delikatnu ravnotežu i stvoriti uslove za nasilje.

"S druge strane, premijer Kurti je u pravu kada kaže da srpska strana treba da se uključi u iskren dijalog za normalizaciju. Mislim da Kurti koristi pitanje registarskih tablica kao način da primora Srbiju da se bavi većim pitanjima", kaže Kupchan.

On dodaje da je jasno da je situacija napeta i da su Evropska unija i SAD u pravu što su zabrinute zbog mogućih posljedica.

"Mislim da bi SAD i EU trebalo da zadrže pritisak na obe strane i poruka Beogradu treba da bude da se uključi u iskren dijalog sa Kosovom za normalizaciju, a samim tim i njegovo priznanje. S druge strane, smatram da je s obzirom na mogućnost nasilja, s obzirom da je situacija opasna, razumljiv pritisak na Kosovo, budući da bi nastavak plana za sprovođenje odluke o registarskim tablicama mogao da poljulja status kvo", rekao je Kupchan.

Kupchan je naveo da su razgovori najbolji put za napredak.

"Mislim da bi najbolji ishod bio da Beograd pristane da sjedne za sto u smislu napredovanja ka konačnom sporazumu. U suprotnom, bićemo u blokiranoj situaciji", rekao je Kupchan.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express