Procedura nije ispoštovana

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija raskinulo je kolektivni ugovor sa SBASHK-uom, potpisan 22. januara 2021. godine.

U pismu MONTI-a upućenom SBASHK-u, koje je osigurao portal Reporteri.net, navodi se da je kolektivni ugovor jednostrano raskinut od MONTI-a, „na osnovu zakonskog okvira koji je na snazi u Republici Kosovo, a zbog nepostojanja pravnog osnova, nepoštivanje odredbi javnog reda i nedostatak legitimiteta potpisnice“.

Međutim, SBASHK je za Reporteri.net rekao da je jednostrani raskid kolektivnog ugovora od strane MONTI-a nezakonit.

Potpredsjednica SBASHK-ua Vjollca Shala je rekla da MONTI nije sledio predviđenu proceduru za raskid kolektivnog ugovora, ako je tako nešto uključeno u ugovor.

„Jednostrani raskid kolektivnog ugovora od strane MONTI-a je nezakonit i ne doprinosi socijalnom dijalogu između SBASHK-a i MONTI-a. Ako se u kolektivnom ugovoru pominje procedura za raskid kolektivnog ugovora, onda MONTI nije ispoštovao proceduru koja je predviđena za raskid kolektivnog ugovora”, rekla je za Reporteri.net potpredsjednica SBASHK-ua Vjollca Shala.

Kolektivnim ugovorom prosvetnim radnicima obezbeđeno je pokriće putnih troškova nastavnika, jubilarne nagrade, te naknade za topli obrok i druge beneficije.

/Reporteri.net/