Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije raskinulo je kolektivni ugovor sa Ujedinjenim sindikatom obrazovanja, nauke i tehnologije (USONT/SBASHK), potpisan 22. januara 2021. godine.

U pismu MONTI-a upućenom SBASHK-u, koje je osigurao portal Reporteri.net, navodi se da je kolektivni ugovor jednostrano raskinut od Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI), „na osnovu zakonskog okvira koji je na snazi u Republici Kosovo, a zbog nepostojanja pravnog osnova, nepoštivanje odredbi javnog reda i nedostatak legitimiteta potpisnice“.

Predmetni kolektivni ugovor potpisali su SBASHK i Vlada Kosova 21. januara 2021. godine, u vrijeme dok je na čelu Vlade Kosova bio Avdullah Hoti.

Shodno tome, prema odluci ministrice Arbërie Nagavcija, ugovor nema legitimitet pošto ga je potpisao ministar vlade na dužnosti.

„Kolektivni ugovor od 22. januara 2021. godine potpisan između predstavnika SBASHK-a i MONTI-a (u daljem tekstu: Kolektivni ugovor ili Ugovor), putem ovog Obavještenja za raskid Kolektivnog ugovora (u daljem tekstu: Obavijest) jednostrano se raskida od MONTI-a, na osnovu zakonskog okvira koji je na snazi u Republici Kosovo, a zbog nepostojanja pravnog osnova, neusklađenosti sa odredbama javnog reda i nedostatka legitimiteta potpisnice“, navodi se u pismu Ministarstva obrazovanja upućenom SBASHK-u.

Takođe, MONTI u odluci navodi da je vlada Hoti takođe imala nedostatak „ustavnog ovlašćenja za vršenje relevantnih ovlašćenja“, dakle i za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora.

Naime, Ugovor je potpisan 30 dana nakon odluke Ustavnog suda, koji je zemlju poslao na izbore.

„Međutim, Kolektivni ugovor je potpisan 21. januara, odnosno 30 dana nakon objavljivanja saopštenja Ustavnog suda u vezi sa predmetom KO95/20 i 26 dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Republici Kosovo. Vlada Hoti, kojoj je, prema tumačenju Ustavnog suda u predmetu KO72/20, nedostajala ustavna ovlaštenja da vrši relevantna ovlaštenja, nije imala legitimitet da bude stranka u postupku, pa čak ni potpisati Kolektivni ugovor sa SBASHK-uom“, navodi se u odluci Ministarstva prosvjete.

Kolektivnim ugovorom prosvetnim radnicima obezbjeđeno je pokriće putnih troškova nastavnika, jubilarne nagrade, te naknade za topli obrok i druge beneficije.

/Reporteri.net/