Lider AAK-a

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da je veoma zabrinut činjenicom da je Kosovo danas u očima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država od žrtve postalo krivac za nastalu situaciju, a Srbija konstruktivan partner, a jedini krivac za ovu situaciju, kako kaže, je Albin Kurti.

On je na Facebooku naveo da je ignorisanje američkog zahtjeva da se odloži implementacija odluke o registarskim tablicama dovelo situaciju do ivice eksplozije i da su ponašanje i postupci premijera Albina Kurtija povodom situacije koja je nastala na Kosovu tokom svih ovih dana bili ne samo neshvatljivi već i opasni.

“Došli smo u situaciju da možemo ugroziti živote građana Kosova, ali i policajaca", rekao je Haradinaj i dodao da je pogrešan kurs koji je premijer odabrao naneo veliku štetu i uništio, kako je naveo, izvanredan posao koji je svih ovih godina rađen na integraciji Srba u kosovske institucije.

Istakao je da je Kurti uspeo da naruši odnose Kosova i sa SAD i sa EU, da je uspeo da skine sa stola nacrt i pokušaj postizanja konačnog sporazuma o priznanju sa Srbijom, da je uspeo da svoj populizam i sebičnost stavi iznad interesa Kosova, da sjever otrgne kontroli Kosova i da vrati tenzije kojima niko ne može da predvidi kraj.

"Kurti je uspeo da dovede Kosovo na ivicu odvajanja sjevera od ostatka zemlje. I na kraju, Kurti je uspeo da ozbiljno naruši imidž demokratskog, multietničkog, odgovornog Kosova koje donosi koordinisane odluke sa međunarodnim partnerima, pretvarajući ga od faktora koji doprinosi stabilnosti u regionu u destabilizujući element”, kaže Haradinaj.

Zaključuje da je situacija je takva kakva jeste i da danas Albin Kurti ima samo jedan put, a to je bliska i bezuslovna saradnja sa partnerima, posebno sa SAD.

“I to mora da učini ne za sebe i svoju vladu, već za zemlju, čija je sigurnost danas ugroženija nego ikada prije”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online