Osigurati bezbjednost

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje politike i razvoj Lulzim Peci ocjenio je da bi u rješavanje situacije na sjeveru Kosova i dijalog Kosova i Srbije u Briselu trebalo da se uključi i NATO.

"Tolerancija Srbije prema paravojsci na sjeveru i vojnim pretnjama na sjeveru Kosova samo slabi kredibilitet NATO-a, a više od toga služe Rusiji. Da bi se sadašnja situacija riješila, u pregovore u Briselu trebalo bi da se uključi i NATO", napisao je Peci na Facebooku.

On je ocjenio da bi Kosovu prioritet trebalo da bude bezbjednosti građana na sjeveru.

"Kosovo mora da da prioritet bezbjednosti svojih građana na sjeveru, pogotovo što do sada nije bilo u stanju da zaštiti one koji su svoje registarske tablice preregistrovali u RKS. Ova bezbjednost, a sa njom i jačanje vladavine prava i suvereniteta, ne može se postići bez zajedničkog plana sa SAD i EU", istakao je Peci.

On je rekao da prisustvo Kfora nije u službi Vlade Kosova, već ima za cilj očuvanje mira i bezbjednosti.

"Na kraju, moramo da budemo jasni još o jednoj stvari, da prisustvo Kfora nije u službi dnevne agende Vlade Kosova, već radi očuvanja mira i bezbjednosti u zemlji. Kada se ove agende poklope, situacija se razvija u korist Kosova", napisao je Peci.

Izvor: Kosovo Online