Raspoložen za iznalaženje rješenja

Premijer Kosova Albin Kurti odgodio je provođenje druge faze odluke o srpskim registarskim tablicama za 48 sati na sjeveru Kosova. Druga faza po planu Vlade Kosova predviđala je izricanje novčanih kazni.

Zahtjev za odgodu od 48 sati uputile su Sjedinjene Države.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država je saopštio putem društvih mreža da je predložio premijeru Kosova da odgodi implementaciju izricanja kazni za vozače vozila sa srpskim registarskim tablicama na sjeveru Kosova za 48 sati.

Premijer Kosova Albin Kurti je putem Twittera saopštio da je prihvatio odgodu navodeći da je "raspoložen da radi na iznalaženju rješenja u naredna dva dana sa SAD i EU".

Kurti se zahvalio ambasadoru SAD na Kosovu, Jefferyju Hovenieru na posvećenosti i rekao da prihvata ponudu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu je izrazila zabrinutorst zbog nepostizanja dogovora na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu 21. novembra.

Američko ministarstvo inostranih poslova izrazilo je razočaranje zbog nepostizanja dogovora premijera Kosova Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o ovom pitanju nakon višesatnog sastanka koji su održali 21. novembra u Briselu, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Kurti i Vučić "moraju učiniti ustupke kako ne bi ugrozili teško stečeni mir u ionako krhkoj regiji", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Evropska unija, Velika Britanija i NATO takođe su izrazili razočaranje zbog nepostizanja dogovora.

Policija Kosova najavila je da će od 22. novembra početi sa izricanjem novčanih kazni vozačima koji nisu zamijenili registarske tablice koje izdaju srpski organi na RKS (Republika Kosovo).

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na sjeveru Kosovu nisu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primjeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile. Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i SAD.

Što se dogodilo 21. novembra u Briselu?
Hitan sastanak Kurtija i Vučića, koji nije rezultirao dogovorom, organizovao je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je zahtev EU da Kosovo ne počne da naplaćuje kazne i da Srbija ne izdaje nove registarske tablice neprihvatljiv "ako uz njega nije priložen i dogovor da se hitno obavežemo na konačni sporazum za normalizaciju odnosa".

Prema njegovim riječima, neprihvatljiv je prijedlog EU-a da Kosovo ne počne s kaznama, te da Srbija ne izdaje nove registarske tablice za kosovske Srbe "ako ga ne prati dogovor da se hitno obvežemo na konačni dogovor za normalizacija odnosa".

U međuvremenu, glasnogovornik Evropske unije za inostranu politiku i sigurnost Peter Stano rekao je da svaka tvrdnja da EU odustaje od prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji, prema njegovim riječima, podržava Njemačka , Francuskoj i Sjedinjenim Državama, nije istinita.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell posebno je odgovornost za nepostizanje dogovora stavio na kosovsku stranu.

"Nakon mnogo sati rasprave, dvije strane danas se nisu složile oko rješenja", rekao je Borrell, dodajući da to ostavlja "vrlo opasan sigurnosni vakuum u ionako krhkoj situaciji".

"Radi transparentnosti podnijeli smo prijedlog koji bi mogao izbjeći ovu opasnu situaciju. Predsjednik Vučić ga je prihvatio, ali nažalost premijer Kurti nije", rekao je Borrell novinarima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka da će srpska strana poštovati "savjete i zahtjeve" šefa Borrella koji je posredovao u razgovorima.

Kosovo i Srbija započeli su pregovore za normalizaciju odnosa 2011. godine, uz posredovanje Evropske unije.