Kurti nije pristao

Evropski šef diplomatije Josep Borrell izjavio je da u ponedjeljak na razgovorima u Briselu nije postignut dogovor oko registarskih tablica. Na dogovor nije pristao kosovski premijer, rekao je Borrell. EU sada od Kosova sada jasno traži da odustane od kazni, a od Srbije da ne izdaje više tablice.

"Nakon mnogo sati razgovora dve strane se nisu dogovorile o rješenju danas. Mislim da je ozbiljna odgovornost za neuspjeh i bilo kakvu eskalaciju narednih dana. Predsjednik Vučić je prihvatio, ali premijer Kurti nije", naveo je Borrell.

Zatražio je od dvije strane da odmah ispune dva zahtjeva Brisela:

"Očekujem da Kosovo odmah obustavi narednu fazu odluke oko tablica, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica", rekao je Borrell.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno novinarima da nema dogovora, ali da će Srbija poslušati savjet visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, "koji je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice".

"Mi ćemo poslušati i videćemo šta će uraditi druga strana. Svima je jasno ko je želeo dogovor, očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije. Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani", rekao je Vučić.

Vučić je ustvrdio da dogovor nije postignut iz njemu "nejasnih razloga". Naveo je kako je "srpska strana bila potpuno konstruktivna", te prihvatila "i deset puta menjane tekstove", ali da "albanska nije bila spremna".

"Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani. To je sve vreme kamen spoticanja, što neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano i što je dogovoreno, već bi želeli da se primenjuje nešto što nije ni razgovarano. Hoću narodu na Kosovu i Metohiji da kažem da ćemo biti uz njih i da će njihova država uvek bez obzira na sve biti uz njih", rekao je još novinarima u Briselu nakon sastanka.

Navodeći da želi da "sabere utiske", najavio je da će se "uskoro obratiti narodu".

"Pred nama su besane noći i mnogo teških dana", ustvrdio je Vučić.