Smirivanje situacije

U Briselu se jutros odvijaju hitni sastanci u okviru dijaloga Kosova i Srbije na koje je pozvala Evropska unija (EU) radi krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

Evropski šef diplomatije Josep Borell se u ponedjeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem. Nakon toga, usledio je nešto iza 9 sati razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U ovom trenutku započeo je  zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu će na sastanku osim Borella predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

9:27 - Evropski šef diplomatije Borell se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem. Nakon toga, usledio je nešto iza 9 sati razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih susreta sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu će na sastanku osim Borella predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

8:20 - Evropski šef diplomatije se u ovim trenucima sastaje sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu. Potom će, prema najavi, obaviti razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega se očekuje zajednički sastanak.

Vučić i Kurti trebalo bi da se sastanu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Susret je najavljen za osam časova ujutru, s tim što će, prema već utvrđenoj praksi, šef evropske diplomatije Josep Borell prvo imati odvojene razgovore sa premijerom Kosova odnosno predsednikom Srbije, nakon čega sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između Evropske unije (EU), Srbije i Kosova.

Evropsku stranu će na sastanku osim Borella predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.