Deeskalacija krize

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i trebalo bi da se sastanu danas u Briselu, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Prvi sastanak je zakazan za osam ujutro sa šefom diplomatije EU Josepom Borellom, a sastanku će pristustvovati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Još uvijek nije izvesno s kim će biti održan prvi bilateralni sastanak, ali je poznato da će i Vučić i Kurti naizmenično razgovarati sa briselskim domaćinima.

U Briselu planiraju i trilateralni sastanak, ali njegovo održavanje zavisi od toka i rezultata bilateralnih pregovora, ali i od pristanaka dvojice lidera.

EU sastanak Kurtija i Vučića u Briselu označila kao "hitan"


Uoči sastanka šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) napisao je u postu na Tviteru da je zakazao "hitan sastanak" sa Vučićem i Kurtijem.

"Potrebna nam je deeskalacija situacije, (potrebno je) da prestanemo sa upravljanjem stalnim krizama i da umesto toga ostvarimo napredak u normalizaciji odnosa", naveo je Borell u tvitu 20. novembra.

Susret se odvija usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.

Evropska unija smatra da se radi o "najzobiljnijoj krizi od 2013 godine".

Zbog tablica je u proteklom periodu došlo do tenzija na relaciji Kosovo-Srbija, a šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je ocjenio da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013. godine" te da treba postići dogovor prije 21. novembra.

Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje izdaju organi Srbije.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvaničnog Kosova da primjenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Policija Kosova je saopštila u nedjelju da će do 21. novembra trajati mjera opomene vozačima sa nelegalnim srpskim tablicama, dok će 22. novembra početi izricanje novčanih kazni.