Povećanje izvoza

Predsjednik Američke privredne komore Arian Zeka rekao je da su Sjedinjene Američke Države i dalje tržište broj jedan za proizvode sa Kosova, i da je na to uticala i činjenica da Amerika omogućava Kosovu da izveze više od 3.000 proizvoda bez plaćanja carina, prenosi Reporteri.

"SAD nastavljaju da budu tržište broj jedan za proizvode Made in Kosovo. Moramo da nastavimo da promovišemo širom svijeta. Trgovinski sistem koji SAD primjenjuju za Kosovo, omogućava izvoz preko 3.000 proizvoda sa Kosova u SAD bez plaćanja carina", rekao je on za Ekonomiju onlajn.

Zeka je izrazio zabrinutost zbog odlaska radnika u zapadne zemlje, ističući da se to dešava u svim zemljama regiona. Ipak, ističe da se nada da će se veliki dio njih vratiti na Kosovo.

"Izgleda da je trend odlaska zaposlenih trend koji karakteriše ne samo Kosovo, već i druge zemlje u regionu uopšte. Imam osjećaj da je, uprkos sveobuhvatnoj posvećenosti koju svi možemo imati, malo prekasno da se zaustavi takav trend. Međutim, ljudi koji su planirali da odu želeće da ostvare te planove, ali se nadam da će se veliki dio njih vratiti", kazao je Zeka.

Govoreći o povlačenju direktnih stranih investicija, Zeka kaže da Vlada mora da donese Zakon o strateškim ulaganjima da bi stupio na snagu sljedeće godine, jer, kaže, taj zakon je neophodan za privlačenje stranih investitora na Kosovo.

"Što se tiče privlačenja stranih direktnih investicija, nadam se da će Vlada i Skupština ove godine doneti Zakon o strateškim ulaganjima, a od januara 2023. godine nadam se da će to biti rok kada zakon stupi na snagu i da možemo da koristi odredbe zakona za privlačenje stranih investitora", rekao je on.

Prema njegovim riječima stari zakon je bio pun birokratskih procedura, nije fleksibilan i bez obzira na nameru da privlači strane investitore, odugovlačenje institucija dovelo je do toga da neki od investitora ne dobiju ni status strateški investitor", rekao je Zeka.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline