Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu je, povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu, izjavio da je problem sa registarskim tablicama i druga tehnička pitanja uzrok sadašnje situacije samim tim što SAD grade narativ da premijer Albin Kurti ne sluša njihove zahtjeve, prenosi Ekonomija onlajn.

"Problem sa registarskim tablicama i druga tehnička pitanja samo su jedan okidač u ovom skandalu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, u razgovorima Kosova i Srbije, priznanje Kosova je samo jedan element u igri, u nastojanju Zapada da stavi Srbiju pod svoju orbitu.

"Nalazimo se u trenutku kada rat može da bude blizu, postoji mnogo argumenata koji dovode do ovog zaključka", rekao je Spahiu.

Spahiu navodi da sada kada "Rusija gubi rat u Ukrajini i nalazi se u defanzivi, NATO, SAD i njeni saveznici bi mogli da učine posljednji pokušaj da uvuku Srbiju u zapadnu orbitu".

Spahiu je istakao da je Kosovo ugroženo.

"Kosovo je u opasnosti od rata. Kada bi NATO konačno ušao u Beograd, bilo nasilno ili mirnim putem, to ne bi značilo da bi se kosovsko pitanje riješilo na srećan način na koji mi želimo", rekao je Spahiu.

Politički analitičar je dodao da ostaje da se vidi da li će sporazum biti postignut.

"Činjenica da će biti potpisani ili sklopljeni sporazumi između premijera Kurtija i predsjednika Vučića su stvari koje će nam reći da li idemo ka ratnoj situaciji koju bi rasplamsali uzastopni incidenti na sjeveru Kosova, sa intervencija Srbije uz prećutno odobrenje NATO snaga, do određenog trenutka kada bi NATO iskoristio priliku da napadne Srbiju i stavi je pod svoju kontrolu", kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online