NOVA ODLUKA

Provjeravanje i kontrola vozila sa srbijanskim tablicama koji se nalaze na sjeveru Kosova počet će sutra, a Policija Kosova je najavila da će od utorka krenuti sa izricanjem kazni.

"Kažnjavanje vlasnika vozila sa srbijanskim registarskim oznakama sa početnim slovima gradova na Kosovu u iznosu od 150 eura počet će od utorka, 22 novembra", saopćeno je iz Policija Kosova.

Do sada je policija izricala opomene, a tako će biti i sutra, 21. novembra.

"Nakon ovog datuma, od 22. novembra do 21. januara 2023. godine, za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji Kosova sa takvim registarskim tablicama, prema zvaničnoj odluci, Policija Kosova će početi sa izricanjem novčane kazne u skladu sa zakonima koji su na snazi", zaključili su u svom saopćenju.

Dodaje se da je, od 1. novembra, kada je počelo izricanje opomena za vlasnike automobila sa srbijanskim registarskim oznakama pa do danas, izrečeno oko 1.740 opomena.

Podsjetimo, riječ je o odluci o preregistraciji vozila sa oznakama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" na kosovske registarske oznake, koja se sprovodi kroz više faza.