Značajan doprinos

Dijaspora je za devet mjeseci na Kosovo poslala 916 miliona eura, 54,4 miliona eura više u odnosu na prošlu godinu. Ekonomisti kažu da dijaspora, iako ima uticaja na privredu, nije posvećena sektorima koji obezbjeđuju razvoj i pozivaju da se, osim u potrošnju, ta sredstva usmere i na proizvodnju, prenosi Reporteri.

Profesor ekonomije Ujkan Bajra rekao je da dijaspora daje veoma značajan doprinos ekonomskom razvoju Kosova i naveo da doznake koje šalju na Kosovo u prosjeku dostižu 16 odsto BDP.

"Tačno je da dijaspora daje veoma značajan doprinos, ne samo u doznakama koje šalje porodicama, već i za ekonomski razvoj zemlje. Počevši od rata i do sada, učešće doznaka koje naši sunarodnici šalju na Kosovo je u prosjeku dovedeno do 16 odsto BDP, što nije malo i očekuje se da će imati pozitivan uticaj i na privredni rast", rekao je Bajra.

On je naveo da većina tih sredstva odlazi na potrošnju što pozitivno utiče i na privredni rast, ali da bi bilo bolje ta sredstva usmeriti u proizvodne kapacitete.

Stručnjak za ekonomiju, profesor Musa Limani rekao je da se novac iseljenika u nedostatku programa ili razvojnih strategija Vlade troši na nekretnine, umjesto u proizvodnju.

"S druge strane, oni su veoma pozitivni jer naša emigracija podržava potrošnju, da nije naše emigracije potrošnja bi bila katastrofalna. Ove pomoći ne idu u dobrom pravcu upravo zbog nedostatka programa koje vlada nudi", rekao je Limani.

On je pozvao Vladu da raznim programima podrži iseljenike i omogući im olakšice u fiskalnoj politici kako bi se orijentisali na proizvodnju.

"Mislim da bi Vlada trebalo da radi mnogo više nego do sada. Da ih podrži ne samo materijalno već i moralno. Da im ponudimo razne programe i olakšice u fiskalnoj politici kako bi privukli kapitalne avanse emigranata i oni bi se onda orijentisali na proizvodnju", rekao je Limani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri