Izbori moraju biti demokratski

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za RTK ponovio je da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za aktuelne sporove i da se nada će se uskoro uz podršku specijalnog izaslanika EU postići dogovor.

Govoreći o vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na sjeveru, rekao da SAD podržava raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na Kosovu, kao i slobodne, poštene i legitimne izbore.

"Svijesni smo zabrinutosti zajednice da možda neće postojati uslovi za uspješne izbore. Međutim, važno je da Vlada Kosova bude odgovorna. Izbori se moraju održati u demokratskom duhu, bez političkog zastrašivanja", rekao je Escobar.

Escobar je ponovio stav da se Sjedinjene Američke Države  slažu sa Evropskom unijom da nedavna dešavanja uznemiravaju i dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji vodi EU.

Prema njegovim riječima, i Kosovo i Srbija moraju da pokažu maksimalnu fleksibilnost i postignu sporazum u narednim danima kako bi se situacija smirila.

"Strane moraju da udvostruče svoje obaveze u dijalogu, uključujući primjenu već potpisanih sporazuma, što znači i početak pregovora za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Escobar.

Izvor: RTK LIVE