Uz posredovanje EU

Sjedinjene Američke Države izrazile su nadu da će Kosovo i Srbija doći do dogovora uz posredovanje Evropske unije, uoči mogućeg susreta njihovih zvaničnika kojima je upućen poziv za sastanak u Briselu, prenosi Glas Amerike.

"Nadamo se da će dve strane postići dogovor u predstojećim danima uz podršku sprecijalnog predstavnika Evropske unije", saopštio je State department na pitanje povodom poziva za razgovore upućenim premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi se stišale napetosti na sjeveru Kosova.

"Aktivno podržavamo te napore", naveo je State department u odgovoru albanskom servisu Glasa Amerike, uoči isteka roka 21. novembra za kada su kosovske vlasti najavile da će početi novčano da kažnjavaju vlasnike vozila sa srpskim oznakama koji ih nisu preregistrovali na RKS tablice.  

Evropska unija uputila je poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Albinu Kurtiju da dođu u Brisel kako bi razgovarali o pronalaženju rješenja za izlaz iz jedne od najtežih situacija od 2013. godine, saopštio je ranije danas portparol Unije Peter Stano.

Stano je u Briselu rekao da, kada je riječ o eksalaciji situacije između Srbije i Kosova, EU nastavlja sa posredničkom ulogom u pregovorima, i da se EU raduje "evropskom ponašanju koje vodi evropskom rješenju".

Istakao je da se nada da će sastanak Vučića i Kurtija biti održan vrlo brzo i da bi EU volela da njih dvojica razgovaraju o načinu da se prevaziđe kriza.

Zaključio je da se EU nada da će Vučić i Kurti moći da dođu na sastanak do 21. novembra.

Izvor: VOA