Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je da je u ovoj fazi veoma važno da Kosovo ima punu koordinaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim evropskim saveznicima. Abdixhiku kaže da svako odlaganje u ovom pravcu ostavlja prostor za destabilizaciju i druge nepredvidive situacije, prenosi Reporteri.

"U ovoj fazi važno je da Kosovo ima punu koordinaciju sa međunarodnim faktorom, sa posebnim naglaskom sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim evropskim saveznicima. Stoga smatram da svako odlaganje ove tesne koordinacije ostavlja prostor za destabilizaciju zemlje, ali i za nepredvidive situacije. Ali prije svega, to ostavlja nepopravljiv trag na odnose koje će Kosovo imati sa svojim saveznicima“, naveo je Abdixhiku u intervjuu za Glas Amerike.

Abdixhiku, koji je u posjeti SAD, rekao je da Kosovo treba da se posveti dijalogu i traži konačni sporazum, koji u osnovi ima obostrano priznanje. Kaže da bavljenje tehničkim pitanjima ne ide u prilog Kosovu.

"Drugo pitanje koje Kosovo treba da uzme u obzir jeste izbjegavanje statusa kvo u odnosima Kosova i Srbije u dijalogu. Svako odlaganje koje učini Kosovo, odnosno svako bavljenje tehničkim pitanjima, stvarima manjeg značaja, ne ide u prilog Republici Kosovo i našim evroatlantskim interesima. Potrebna nam je posvećenost dijalogu, potrebna nam je politička hrabrost, da koračamo zajedno sa našim saveznicima i da tragamo za konačnim sporazumom, koji u osnovi ima obostrano priznanje", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri