Izvještaj EK

Novi ažurirani izvještaj Evropske komisije pokazuje da se Holandija zalaže za ukidanje viza Kosovu, iako je godinama bila skeptična po tom pitanju, piše Gazeta express.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije prvi put je saopštilo da sada mogu da se dogovore da će Kosovu ukinuti vize nakon što vide izvještaj EK.

"Holandija sada može da pristane na liberalizaciju viznog režima jer ažurirani izvještaji Komisije i izvještaj o napretku pokazuju pozitivan trend", navodi se u saopštenju ministarstva.

Holandija je pohvalila aktuelnu Vladu Kosova za napredak u oblastima zbog kojih je ranije bila skeptična i koji su uticali da zauzme takav stav.

"Videli smo napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, migracija i upravljanja granicama, kao i protiv terorizma. Pozdravljamo napredak koji je Kurtijeva vlada ostvarila u reformskoj agendi. Ovaj napredak se mora nastaviti. Za Kosovo je veoma važno da svoju viznu politiku dalje uskladi sa viznom politikom EU", kaže se u odgovoru.

Holandija kaže da će njena vlada "pratiti napredak".

Političke promjene koje su se desile u Evropi i nedavno data obećanja visokih zvaničnika Evropske unije o približavanju Zapadnog Balkana Uniji vratila su pitanje viza na dnevni red.

Na sastanku Radne grupe održanom 13. oktobra, francuski zvaničnici su predložili da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa operacionalizacijom takozvanog ETIAS sistema.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline