Različite populacije

Politički analitičar Gazmir Raci izjavio je da model dvije Njemačke, koji se pominje kao mogućnost rješavanja situacije na Kosovu, ne može da se primjeni jer na ovim prostorima, za razliku od Njemačke žive različite populacije. On je za Ekonomia Online rekao da bi taj model prije mogao da se primjeni za Kosovo i Albaniju.

"Model dvije Nemačke je model koji se može primjeniti samo između Kosova i Albanije. U modelu dvije Nemačke radi se o njemačkom stanovništvu, dok je na Kosovu riječ o različitim populacijama stanovništva i različitim teritorijama. To bi mogla biti opcija Kosova i Albanije", rekao je Raci.

Raci smatra da je francusko-njemački prijedlog neophodan da se pitanje dijaloga privremeno zatvori jer Kosovo može biti pet godina bez priznanja od Srbije ako se integriše u evropsku porodicu.

"Međunarodna zajednica poručuje da u ovoj fazi ne može biti međusobnog priznanja i preporučeno je da se pronađe rešenje da prođemo prvu fazu u kojoj se nalazimo i da otvorimo mogućnosti za integraciju šest država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. To je dobra opcija, a koliko sam shvatio iz francusko-njemačkog dokumenta, za mene je važna tačka u poštovanju teritorijalnog integriteta jednih drugih, i to treba priznati de fakto između Kosova i Srbije. U ovoj fazi možemo da živimo još pet godina bez priznanja Srbije", kaže Raci.

Analitičar Albinot Maloku, takođe kaže da se model dvije Nemačke ne može primeniti u slučaju Kosova i Srbije jer on prije svega ne odgovara Kosovu i da su se iz istog razloga ovom prijedlogu protivile i prethodne vlade.

"Pitanje modela dvije Njemačke kao projekta je dosta često predlagano, pa se od 2012. godine o tome već govori. U stvari, kao takav nije imao podršku, zbog činjenice da postoje velike razlike u odnosima Kosova i Srbije. S tim u vezi, smatram da su se prethodne Vlade ali i politički subjekti distancirali od ovakvog modela i da su faktički u pravu, iz razloga što im to ne odgovara ni u kom obliku, odnosno ni sadržajno ni u vidu pitanja rješavanja odnosa Kosova i Srbije. Dakle, s pravom je odbijen, i mislim da ne može da se uklopi u izvještaj", rekao je Maloku.

Govoreći o francusko-njemačkom prijedlogu, Maloku tu ne vidi ništa novo. On čak kaže da otvaranje kancelarije za vezu nije novost, jer Kosovo i Srbija već imaju te kancelarije.

"Suština je da treba uvažavati stav obje strane, ali treba poštovati određene realnosti kada se razmišlja o modelu dvije Nemačke ali pitanje otvaranja kancelarija za vezu nije novo jer ih Kosovo i Srbija već imaju, čudno je da se to pominje u ovom planu", rekao je Maloku.