Razni razlozi

Kosovske bezbjednosne snage (KBS) godinama su najpouzdanija institucija u zemlji. Uprkos tome, u ovoj ustanovi i dalje ima zahtjeva za demobilizaciju. Samo u 2021. godini više od 50 pripadnika napustilo je KSB. Međutim, kako je saopštio ministar odbrane Armend Mehaj, postoje tri zahtjeva za demobilizaciju iz redova srpske zajednice.

Razlozi za demobilizaciju vojnika Kosovskih bezbjednosnih snaga su različiti.

Kao glavni razlog stručnjaci za bezbjednost uglavnom navode platu. Prema važećim procedurama, desetine vojnika raskinulo je ugovor o službi sa KBS. Bivši komandant KBS-a, general Kadri Kastrati, kaže za Radio Kosovo da je fenomen odlaska iz vojske štetan i za vojsku i za Kosovo.

„Da sam na mjestu ministra odbrane, okupio bih i civilno i vojno osoblje i analizirao situaciju zašto se ova pojava dešava“, kaže Kastrati.

„To se dešava zbog visoke inflacije. Plate se uopšte nisu pomerile. Minimalna plata vojnika je 380 eura", kazao je Kastrati.

„Moje mišljenje je da zbog globalne situacije i situacije u regionu, treba da se fokusiramo na vojsku i policiju, kako bi ove dvije institucije bile sposobne da obavljaju svoje dužnosti“, rekao je Kastrati za Radio Kosovo.

Poslanik PDK, ujedno i član parlamentarnog odbora za bezbjednost i odbranu, Hisen Berisha, kaže da iz KBS ne odlaze novi regruti, već specijalizovani kadrovi.

"Postoji masovni egzodus iz KBS-a, ali ne novih regruta, već onih koji su obučeni, obrazovani i specijalizovani. Male plate su ono što ohrabruje pripadnike KBS da napuste ovu instituciju", kazao je Berisha.

Bivši ministar odbrane Anton Quni kaže da je na osnovu izvještaja Ministarstva odbrane 70 vojnika napustilo KBS samo tokom osam mjeseci ove godine.

On kaže da od Ministarstva nisu dobili nikakvo opravdanje zašto su ovi vojnici napustili KBS.

„Nemamo razloge zašto se ovi pripadnici demobilišu, ali to je na nivou pretpostavki, vjerujem da ćemo vrlo brzo imati činjenice“, kaže Quni.

Prema njegovim riječima, pretpostavke su da su vojnici zbog tretmana demotivisani. Teška ekonomska i socijalna situacija, veliki posao, veliki zahtjevi i beneficije za posao koji obavljaju nisu pravični“, kaže on.

U međuvremenu, povodom upozorenja o napuštanju srpskih pripadnika iz KBS-a, objavom na društvenim mrežama reagovao je ministar odbrane Armend Mehaj, rekavši da postoje tri zahtjeva za demobilizaciju, za koje je naveo da su sve redovne procedure sprovedene.