Politički analitičar

Politički analitičar Dardan Sejdiu istakao je da Kosovo nema drugog garanta osim Sjedinjenih Američkih Država i dodao da je premijer Albin Kurti "zarobio sebe" kada je odbio zahtjev SAD o odlaganju odluke o atomobilskim tablicama, prenosi Klan Kosova.

On je istakao da Kosovo ne treba da gubi vrijeme sa Njemačkom i Francuskom, jer te države imaju drugačije interese sa Kosovom.

"Hajde da ne gubimo vrijeme i energiju sa različitim satelitima u EU, ne daju nam čak ni viznu liberalizaciju. Hajde da se ne bavimo Berlinom i Parizom, nego da se bavimo zahtjevima Vašingtona prema Kosovu“, rekao je Sejdiu.

Prema njegovim riječima, Kurti je sam sebe zarobio pitanjem registarskih tablica i "prešao granicu".

"Ako vas američka administracija savjetuje da ne putujete u SAD, to je upozorenje da ste izašli iz okvira komunikacije i koordinacije sa tom zemljom", rekao je on.

Analitičarka Laura Kryeziu ocjenila je da odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama nikada nisu bili tako loši.

Kryeziu je istakla da je insistiranje Vlade Kosova na pitanju registarskih tablica pogoršalo odnose sa SAD.

„Nikada u svim našim državotvornim naporima nismo imali takvu situaciju koju imamo u smislu loših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Mislim da nikada ranije izvještaji nisu bili gori i da je nedostaje unutrašnje političko jedinstvo", istakla je ona.

Kryeziu je, između ostalog, kritikovao vladu jer nije transparentna u vezi sa dijalogom.

„Odbijamo da sarađujemo sa SAD sa saveznikom koji garantuje naše državljanstvo. Mi smo u procesu završetka dijaloga i u tom pravcu mislim da premijer zemlje treba da bude odgovoran, a mi ne znamo kakvu viziju ova vlada ima za završetak tog procesa", kazala je ona.

Analitičar Albinot Maloku smatra da SAD neće ostaviti Kosovo po strani zbog određenih postupaka aktuelne vlasti.

On je naglasio da odnos sa SAD ne može biti alternativa, već primarni izbor, čak i ako Njemačka postane svjetska supersila.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova