Prijedlozi

Zamjenik premijera i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi rekao je da je Evropskoj uniji poslato pet stranica sa stavovima Kosova o francusko-njemačkom planu za dijalog sa Srbijom, prenosi Teve1.

Bislimi je dodao da su to prijedlozi Kosova o izmeni francusko-njemačkog plana.

„Poslali smo pet stranica sa našim stavovima o ovom planu i njegovoj izmeni. Plan je samo početak, onda počinju pregovori, trudimo se da uvedemo sve naše preporuke, ali to ne zavisi od nas, ne znamo ni šta su zahtjevi Srbije u ovom procesu“, izjavio je Bislimi.

Takođe, Bislimi je ukazao da francusko-njemački plan ne zadovoljava dva zahtjeva Kosova.

„Prvi je bio da sporazum bude konačan, a drugi da u središtu bude međusobno priznanje. Nisam rekao da je to dobra osnova, rekao sam u kontekstu ova dva elementa, da plan više zadovoljava zahtjev srpske strane“, rekao je on.

Prema mišljenju Bislimija, Brisel ima problem da taj plan bude predstvljen kao francusko-njemački, jer zapravo potiče iz Brisela.

„U Briselu imaju problem da se to u javnosti predstavlja kao francusko-njemački plan, jer smatraju da potiče iz Brisela. Smatraju da je u ovom kontekstu krize, čak i u Evropi, nemoguće postići punu adaptaciju Lajčakovog mandata, što je konačan dogovor za punu normalizaciju“, naglasio je Bislimi.

Izvor: Kosovo online/TV1