Rok ističe 21. novembra

Za izbore u četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova nekoliko dana pred istek roka nema nijedne prijavljene partije niti kandidata. Pored vodeće partije sa podrškom Beograda, Srpske liste, ni predstavnici srpske opozicije neće na izbore, prenosi RSE.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar raspisala izbore za gradonačelnike u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku a nakon što su predsjednici ovih opština iz Srpske liste podneli ostavke. Protive se provođenju odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila na RKS tablice.

Srpska lista, vodeća partija koja od 2013. godine drži vlast u svih deset opština sa srpskom većinom, je već saopštila da na predstojećim izborima u sjevernim opštinama neće imati svoje kandidate. Naveli su i da u izbornom procesu neće učestvovati ni građani ih podržavaju.

Prema informacijama Radija Slobodna Evropa do objavljivanja ovog teksta Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) nije prijavljena nijedna kandidatura za trku na izborima 18. decembra. Rok za podnošenje prijava političkih subjekata i kandidata ističe 21. novembra.

Inače, predizborna kampanja će, kako je CIK odredio, trajati do 8. do 16. decembra.

'Loš trenutak' kao obrazloženje opozicije

Ranije su na lokalnim ili parlamentarnim izborima po kosovskom sistemu protivnici Srpske liste bili kandidati iz Partije kosovskih Srba, Građanske inicijative "Srpski opstanak", Progresivno demokratske stranke, te pojedinci kao nezavisni kandidati.

Međutim, smatraju da je ovoga puta nemoguće da učestvuju na izborima zbog aktuelne političke situacije.

Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba sa sjedištem u Leposaviću, za RSE ocjenjuje da će situacija na terenu postati još napetija ukoliko se 21. novembra počne sa kažnjavanjem osoba koje imaju KM (Kosovska Mitrovica) tablice.

Ove tablice izdaju srpski organi a za Kosovo su nelegalne. Zbog toga je na snazi realizacija plana preregistacije na RKS tablice, prema kome će se do 21. novembra izdavati samo opomene vozačima sa tim tablicama. Nakon tog datuma slijedi faza kažnjavanja. U trećoj fazi bi trebale da se izdaju probne tablice a da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS.

"U ovim okolnostima, kada Srbi potencijalno od 21. novembra neće moći slobodno da se kreću svojim vozilima na sjeveru Kosova, bilo bi suludo razmišljati o izborima. Mi u ovom trenutku smo svakako bliže opciji da ne izađemo na tim izborima, osim ukoliko se u naredna dva, tri ili četiri dana ne promjeni nešto bitno po pitanju odnosa Vlade Kosova prema lokalnim Srbima. Mislim na tablice i opasnosti koja postoji od kažnjavanja ljudi i oduzimanja njihove imovine“, rekao je Jablanović.

'Potreban politički dogovor za odlaganje izbora'

I Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative "Srpski opstanak" sa sjedištem u Sjevernoj Mitrovici navodi da neće učestvovati na vanrednim izborima za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosovu. Prema njegovoj ocjeni, u ovom trenutku ne postoji "demokratska atmosfera" za normalan izborni proces.

"Ne postoje uslovi za održavanje izbora. Ja navodim da ne postoji mogućnost da se trenutno na sjeveru organizuje ni neka fudbalska utakmica a ne izbori. Nećemo učestvovati. Mi osluškujemo glas naših građana a naši građani su pri odluci da se ovi izbori trebaju bojkotovati", rekao je Arsenijević.

I Nenad Rašić, predsjednik Progresivne demokratske stranke sa sjedištem u Gračanici, navodi da neće učestvovati izborima jer, kako kaže, za tako nešto nema uslova. On smatra da mora da se pronađe neka politička odluka kojom će se ovi izbori odložiti.

"Mislim da je ovo najgori momenat u kome bi moglo išta da se inicira što se tiče lokalnih izbora na sjeveru. To sam naglasio više puta i rekao da mora da se pronađe način, ali do sada nisam video da ima prostora da se nešto uradi povodom toga. To ne znači da neka politička odluka ne može biti donesena", kaže Rašić.

Ipak, Slađana Pantović, koja je na posljednjim lokalnim izborima 2021. godine bila samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana, kaže da će ponovo učestvovati na izborima 18. decembra - ukoliko uspije da prikupi neophodnih 100 potpisa.

Ona ocjenjuje da su građani na sjeveru jako uplašeni i da se plaše da joj javno pruže podršku. Ipak, ona vjeruje da pripadnici srpske zajednice ne treba da bojkutuju predstojeće izbore jer, kako kaže, sjever Kosova ne čini Srpska lista, nego narod.

"Ako je Srpska lista dala ostavku to ne znači da mi ne treba da učestvujemo u svemu tome. Ipak mi svi živimo zajedno tu. Ako mislimo na dalji opstanak, ako ne učestvujemo ne znam čemu bi se nadali", kaže Pantović.

Ona smatra i da pripadnici srpske zajednice moraju sami da odlučuju ali i da sarađuju sa Prištinom u interesi svih zajednica.

Predstavnici srpske opozicije na Kosovu uglavnom zaključuju da će rezultat izbora za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova biti diskutabilan ukoliko proces bojkotuju pripadnici srpske zajednice. Kako ocjenjuju, izbori mogu biti legalni ali ne i legitimni jer većina srpskih političkih subjekata neće učestvovati.

Još se ne zna ni kako će Centralna izborna komisija biti prisutna u četiri opštine na sjeveru, jer su njihovi članovi iz srpske zajednice takođe podneli ostavke. CIK navodi da se bavi ovim pitanjem i da će uskoro saopštiti svoju odluku.

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila i da je u toku formiranje opštinskih izbornih komisija za lokalne samouprave na sjeveru: Sjevernu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Upućen je poziv svim političkim subjektima, koji su zastupljeni u Skupštini Kosova, da do 20. novembra predaju prijedloge za imenovanje članova ovih opštinskih komisija.

Do sada je svih deset zagarantovanih mjesta za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova držala Srpska lista.

Izvor: RSE