Položili zakletvu

Sjednica Skupštine Kosova danas je počela polaganjem zakletve novih devet zastupnika Srpske liste i jednog iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak, koji mijenjaju deset zastupnika Srpske liste koji su podnijeli ostavke.

Deset zastupnika Srpske liste je 7. novembra zvanično podnijelo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se 5. novembra svi srpski predstavnici povukli iz Skupštine i Vlade Kosova, kao iz svih institucija na sjeveru zemlje. Potom je Centralna izborna komisija na zahtjev predsjednice Kosova Vjose Osmani odobrila preporuku s imenima kandidata koji bi trebalo da zamijene zastupnike koji su vratili mandate.

Zakletvu su danas položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenja Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić i Biljana Maksić iz Srpske liste, dok je deseti Cvetko Veljković iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Novi zastupnicii Srpske liste napustili su salu nakon polaganja zakletve, a Veljković je ostao u sali.

Prema Ustavu Kosova u Skupštini je za srpsku zajednicu rezervisano deset poslaničkih mjesta. Nove zastupnike je preporučila Centralna izborna komisija. Oni su overeni na vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, koji su održani 14. februara 2021. godine.

Poslanici Srpske liste su, zajedno s ostalim srpskim predstavnicima, odlučili da izađu iz kosovskih institucija na centralnom nivou i u četiri općine na sjeveru Kosova zbog suspenzije v. d. direktora Policije Kosova za Sjever Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o izricanju opomena građanima s nepregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste su poručili da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu općina sa srpskom većinom u skladu s Prvim sporazumom iz Brisela.