Sastanak sa Sobotkom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predsjednikom parlamenta Austrije Wolfgangom Sobotkom, sa kojim je razgovarala o produbljivanju saradnje Kosova i Austrije.

Predsjednica je visoko ocjenila podršku Austrije Kosovu i činjenicu da je Austrija bila među prvim pristalicama napora naroda Kosova za slobodu. Ona je izrazila zahvalnost Austriji na brizi za narod Kosova, posebno za obrazovanje mladih, kada im je to pravo uskraćeno u njihovoj zemlji.

„Narod Kosova ne može zaboraviti podršku koju je Austrija pružila našim mladim ljudima, priznavajući diplome naših obrazovnih institucija tokom okupacionog perioda, stvarajući odlične mogućnosti da grade svoju budućnost i daju doprinos svojoj zemlji. Danas su mnogi od njih važan deo naših institucija“, naglasila je predsjednica Osmani.

U tom duhu predsjednica je izrazila uvjerenje da će Austrija nastaviti da podržava Kosovo u završetku procesa liberalizacije, članstva u Savjetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama. U međuvremenu, predsjednik parlamenta Austrije Sobotka je ponovo potvrdio nastavak podrške Austrije ovim ciljevima.

Predsjednica Osmani je sa predsjednikom austrijskog parlamenta razgovarala i o produbljivanju međuparlamentarne saradnje Prištine i Beča.

Predsjednica Osmani je takođe naglasila da Kosovo nastavlja da bude posvećeno bliskoj saradnji i koordinaciji sa međunarodnim saveznicima kako bi doprinelo održivom miru i bezbjednosti.

U međuvremenu, što se tiče dijaloga sa Srbijom, predsjednica Osmani je rekla da ovaj proces treba da se fokusira na međusobno priznavanje i očuvanje integriteta i suvereniteta i ustavnog poretka Kosova.

Predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka zahvalio se predsjednici Osmani na posjeti i istakao da je Austrija posvećena daljem produbljivanju odnosa između naša dva naroda i države, kao i da je istakao spremnost Austrije za dalju saradnju.

Izvor: Kosovo Online