Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla na Ministarskoj konferenciji „Održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu“ u Skoplju rekao da je samo ove godine Policija Kosova pokrenula 32 slučaja krijumčarenja migranata, uhapsila 60 osoba i identifikovala 332 žrtve, prenosi Gazeta express.

Prema njegovim riječima, Policija Kosova je u istom periodu uništila četiri kriminalne grupe i uhapsila 28 osoba zbog krijumčarenja migranata.

Sveçla je istakao potrebu da se odgovori na situacije koje su nastale kao rezultat ničim izazvanog rata Rusije protiv Ukrajine, koji je uticao i na povećanje migracionih tokova, uglavnom žena i djece.

On je izrazio spremnost Vlade da primi do 5.000 izbjeglica, kao i doprinos koji je Kosovo dalo u zaštiti 11 ukrajinskih novinara koji žive i rade na Kosovu.

Sveçla je još jednom istakao opredijeljenost Vlade da zajednički radi na jačanju saradnje između zemalja Zapadnog Balkana kako bi odgovorili na sve izazove i garantovali sigurnost i zaštitu evropskih zemalja, vrijednosti i demokratije.

On je izrazio posvećenost Vlade Kosova da se bavi izazovima migracionih tokova kao rezultatom nove bezbjednosne dinamike, ističući važnost izrade održivih migracionih politika, izgrađenih na političkom konsenzusu u cilju odgovora i sprečavanja novih oblika migracije.

„Kosovo smatra ilegalnu migraciju jednim od glavnih izazova u budućnosti i stoga je to jedan od prioriteta Vlade koji ima za cilj da upravlja migracijama, garantuje sigurnuost i spreči ilegalne migracije”, rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express