Poseban interes

Specijalni sud u Hagu objavio je preliminarni dosije odbrane bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, koji je optužen za ratne zločine. Advokat Gregory Kehoe je u dosijeu od 82 stranice nazvao selektivnim tvrdnje Specijalnog suda u vezi sa događajima na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako se navodi, Odbrana tvrdi da je sada jasno da su mnogi dokumenti na koje se poziva Specijalno tužilaštvo došli iz organa vlasti Srbije. Kehoe je naveo da srpske vlasti imaju poseban interes za ishod tog postupka, te da su pokušali i da "ubiju Dicka Martyja, sa ciljem da okrive kosovske Albance".

Kehoe navodi da politika Thaçija i drugih pripadnika OVK nije bila da počine zločine protiv protivnika.

"Kao i sve vojne i bezbjednosne strukture, čak i novonastale poput OVK, očuvanje unutrašnje bezbjednosti od pretnji srpskih tajnih službi, ili rad sa srpskim vlastima, bila je briga cijele OVK. Kao i u svim oružanim sukobima istorijski, bilo je napora da se spreči infiltracija onih koji su namjeravali da nanesu štetu OVK i njenim pripadnicima, ali nije postojala politika da se oni opsežnim i sistematskim napadom podvrgnu ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti", kaže odbrana.

On je podsjetio da je Thaçi uhapšen prije 24 mjeseca i da su svi zahtevi za privremeno puštanje na slobodu odbijeni.

"Specijalno tužilaštvo je iznelo slučaj koji nema nikakve veze sa optužbama za trgovinu organima zbog kojih je stvoren Sud da istražuje i procesuira i koji se zasniva na selektivnom i pojednostavljenom prikazu istorijskih događaja", navodi se u dokumentu.
Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline