Posljedica ruskog hibridnog rata

Ekspert za pitanja bezbjednosti Agim Musliu izjavio je da je trenutna situacija na sjeveru Kosova krhka i da je to posljedica ruskog hibridnog rata, prenosi Telegrafi.

"Srbija je ruka Rusije i njenog uticaja na Balkanu preko pravoslavne crkve, biznisa, hibridnog rata,  kriminalnih bandi, korumpiranih političara... Na Balkanu se ruski hibridni rat trajno proteže na više od jedne decenije efektivno. Svjedoci smo onoga što se zove ruski uticaj u Srbiji, a pored ovoga možemo konstatovati da se u Beogradu danas, pored srpskog, govori i ruski jezik", rekao je Musliu i dodao da su mnogi Rusi nakon situacije u Rusiji i rata u Ukrajini, otišli u Srbiju gdje su otvorili više od 10.000 preduzeća.

On je rekao da se proteklih godina videlo šta se dešavalo u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori zbog uticaja i ruskog hibridnog rata, da je i Bosna i Hercegovina zahvaćena ruskim uticajem, te da sve to utiče na situacija na Kosovu.

"Hibridni rat Rusije utiče na bezbjednosnu situaciju na Balkanu, a to čini situaciju na Kosovu krhkom", rekao je Musliu.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova poslije odluke o registarskim tablicama, Musliu je naveo da je ta odluka Vlade Kosova bila izgovor za srpske političare da napuste institucije Kosova.

"Ovaj pritisak na Kosovo i međunarodnu zajednicu služi Vučiću, jer je majstor u kupovanju vremena da skrene pregovarački proces", rekao je Musliu i naveo da se to dešava da bi Beograd stekao prednost za pregovaračkim stolom po pitanju ZSO.

Musliu kaže da do sada nema naznaka da "kriminalne bande na sjeveru" Kosova pripremaju bilo kakav plan za eskalaciju situacije. Naveo je da je srpski narod na sjeveru "prestravljen i terorizovan kriminalnim grupama koje djeluju u tom dijelu".

Prema njegovim riječima, Kosovo mora da stvori zaštitu za njih - pravnu i fizičku ako je potrebno.

Musliu rekao je da, bez obzira na situaciju, Kosovo ne treba da bude žrtva provokacija Srbije i ne treba da izaziva incidente na sjeveru.

"Što se tiče sporazuma o registarskim tablicama, mislim da je vrlo blizu ili je već finalizovan i sigurno će biti objavljen u medijima. Ali moramo biti oprezni da mi ne budemo ti koji izazivaju incident, jer oni to uvijek predstavljaju kao da smo mi krivi", naveo je Musliu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi