Vlada

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj kritikovao je način na koji vlada Albina Kurtija pristupa procesu dijaloga sa Srbijom, navodeći da je aktuelna kosovska vlast prihvatila da Srbija izdaje lične karte građanima Kosova, koji imaju adrese na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

"Vlada Kosova je napravila veliku grešku, potpuno je preokrenula proces dijaloga. Najveći kompromis, najveća šteta koju je ova Vlada napravila Kosovu je prihvatanje ličnih karata. Za mene ništa nije tablica, nego to što se lične karte izdaju u Nišu za kosovskog Srbina iz Prizrena, u ime uprave ili policije Prizrena", naveo je Limaj.

Limaj je rekao da je sa Kurtijevom vladom Srbija "postala deoničar u izdavanju dokumenata za građane Kosova", istakavši da se kod prethodnih vlada tolerisalo, ali nije prihvatalo izdavanje registarskih tablica i dokumenata.

"Jedini organ na Kosovu koji ima pravo da izdaje državna dokumenta na Kosovu je država Kosovo, a vi ste takođe dali pravo srpskoj administraciji da izdaje dokumenta građanima Kosova. Ovo nismo dozvolili, nikada nismo prihvatili. Aktuelna vlast je to prihvatila usmeno, a ne pismeno, onog dana kada je ta lična karta napravljena, tog dana je prihvatila pravo srpske administracije iz Kraljeva, iz Niša, iz Kruševca, iz Leskovca da izdaje dokumenta građanima sa Kosova, do tog dana su se ti dokumenti smatrali nelegalnim, nisu prihvatani", rekao je Limaj.

Limaj je dodao da su ta dokumenta tolerisana kao i tablice, do trentuka kada je doneta odluka da se tablice više ne tolerišu.

"Odluka je da ih više nema, nelegalno je i zabranjeno, ali kada nešto prihvatiš to više nije protivzakonito", naveo je Limaj.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline