Poslanik AAK-a

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izjavio je da je premijer Albin Kurti dobio upozorenje od SAD i da ukoliko ne bude razmišljao o američkim zahtjevima u vezi sa odlukom o registarskim tablicama, Kosovo klizi u nestabilnost, prenosi Koha.

Tahiri je na KTV rekao da je diskurs koji Kurti koristi štetan.

"Ako se ne osvrne na američke zahtjeve i ne reaguje, onda zemlja klizi u nestabilnost koja ugrožava sva 22-godišnja dostignuća. I ovo ima ime. Albin Kurti nije neko ko je neznalica. Znamo to vrlo dobro, ovaj diskurs nema osnova, kako se vidi, izuzetno je štetan", rekao je Tahiri.

Prema njegovim riječima, odluka Vlade Kosova u vezi sa registarskim tablicama nije dala pravi efekat, pa se plan mora promjeniti.

"Početni plan je proizveo efekte na terenu koji nisu u funkciji dobra i primarnog cilja Kosova. Trebalo bi da postoji komunikacija između premijera i američke vlade", naveo je Tahiri.

Tahiri kaže da je problematično što Vlada Kosova ne razumije poruke iz SAD i da je zahtjev za suspenziju rješenja o registarskim tablicama direktno iz SAD što je, kako navodi, veoma ozbiljna situacija.

"Zahtjev za registarske tablice nije iz Srbija, već iz SAD. SAD će vam tokom određenog vremenskog perioda pomoći da postignete sporazum. Kurti ima pred sobom veliko dostignuće, da otopi zamrznuti konflikt, da normalizuje odnose i u partnerstvu sa SAD, da snažno gurne Kosovo napred", rekao je Tahiri.

Kako je naveo, trebalo bi suspendovati odluku o registarskim tablicama na period koji je dovoljan da se postigne dogovor.

"Postizanje ovog sporazuma jača Kosovo, a ne slabi ga“, rekao je Tahiri.

Tahiri smatra da problem sa Srbijom treba zatvoriti bez narušavanja teritorijalnog integriteta i jednostepenog sistema upravljanja, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore