Pooštravanje situacije

Ako dođe do preoštravanja situacije na sjeveru, doći će do većih tenzija koje neće moći toliko lako da se riješe. Strane su još uvijek mnogo udaljene. Sami događaji koji su se odigrali u skorije vrijeme, i tablice, ali i izlaženje Srba iz institucija, je napravilo takvu poziciju da oni ne mogu da kažu – dogovorili smo se, ništa nije bilo, rekao je novinar Idro Seferi za Novu.

On kaže i da vjeruje da međunarodna zajednica pokušava da nađe rješenje, te da je druga opcija da Policija Kosova svaki dan izriče kazne od 150 eura za one koji imaju KM tablice.

"To će dovesti do situacije da Srbi protestuju, doći će do oduzimanja vozila i to može dovesti do nove blokade cijelog sjevera. To isto znači da će rješenje biti dalje za još par godina", navodi Seferi.

Kaže i da Albin Kurti iz ugla Kosova ima pravo za to što sada radi, te da je to nekoliko puta već uspelo sa ličnim kartama i nedozvoljavanjem referenduma i srpskih izbora na Kosovu.

"Vjerujem da će ovog puta ići do kraja. S tim što je situacija sada malo komplikovanija i može da dovede do tenzija koje nikako neće odgovarati međunarodnoj zajednici. Ali Kurti ne može da se povuče pošto je bio i protiv Zajednice sprskih opština i protiv pregovora generalno. Na kraju je morao da pregovara, ali je obećao da će odbraniti suverenitet Kosova, pa i na sjeveru", istakao je Seferi.

Izvor: Nova.rs