Stav analitičara

Odlaganje primjene odluke o preregistraciji automobila sa srpskim registarskim tablicama smanjilo bi tenzije između Kosova i Srbije i obezbjedilo konačan dogovor između njih, smatraju analitičari na Kosovu, prenosi RSE.

Uprkos pozivima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se odluka o registarskim tablicama odloži za deset mjeseci, Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi tu odluku po fazama.

Politički analitičari kažu da Vlada Kosova treba da tretira Sjedinjene Američke Države kao strateškog partnera i da razmotri njihove zahtjeve.

Izvršna direktorka platforme CiviKos Donika Emini, smatra da bi svaku odluku bilo najbolje doneti na koordinisan način ne samo sa SAD, već i sa Evropskom unijom.

"Trebalo bi razgovarati o tome šta SAD planiraju da urade u periodu od 10 mjeseci. Ako (ovaj period) treba da pripremi teren i Kosovo za konačni sporazum (sa Srbijom), onda bi bilo dobro da Kosovo strateški razgovara o tom planu", kaže Emini.

Rok od deset mjeseci, dodaje Emini, mogao je da otvori vrata Kosovu da konačno riješi probleme sa Srbijom. Emini kaže i da su tenzije nastale zbog pitanja registarskih tablica dovele Kosovo u period prije dijaloga sa Srbijom.

"Izgleda kao da premijer Kurti, koji nije pregovarao o sporazumima sa Srbijom i koji je bio nezadovoljan tim sporazumima, vraća dijalog na nultu tačku, da ga sam započne i vodi, kako želi", kaže Emini.

Prema njenim riječima, proces koji se razvija više od deset godina ne može da se poništi. Ona kaže da sporazume postignute sa Srbijom godinama treba sprovoditi, jer se Kosovo obavezalo na njihovu primjenu.

Emini smatra da Kosovo ne može da se vrati na nulu, jer se, kako kaže, "ne zna kakva će biti politička elita u SAD za dvije godine" i "ne zna se kakva će biti EU poslije rata u Ukrajini".

"Gubitak ovog zamaha je štetan za Kosovo i čini se da nema plana B, osim blokade. Ovo Kosovo košta mnogo više nego Srbiju", smatra Emini.

Direktor nevladine organizacije "Çohu" Arton Demhasaj kaže da će situacija nastala nakon početka primjene plana o tablicama i odlaska Srba iz institucija onemogućiti normalno funkcionisanje sjevernog dijela Кosova.

Prema njegovim riječima, ni izbori za gradonačelnike opština na sjeveru koji su zakazani za 18. decembar, poslije ostavki srpskih gradonačelnika, neće moći da se realizuju bez dogovora Kosova i Srbije.

"Gledajući sadašnju situaciju, mislim da bi Vlada trebalo da razmisli i uzme u obzir zahtjeve međunarodnih partnera, posebno Vašingtona, i da odloži sprovođenje odluke o registarskim tablicama onoliko koliko su to tražile SAD", kaže Demhasaj.

Odlaganje primjene odluke o registarskim tablicama, ocjenjuje on, prilika je da se postigne konačan dogovor Kosova i Srbije i da, ujedno, ne dođe do većih tenzija na sjeveru.

Izvor: Kosovo Online/RSE