Nažalost

Bivša šefica diplomatije Kosova Meliza Haradinaj-Stublla izjavila je da je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz ishitreno i nepromišljeno reagovala sinoć na vijest o padu raketa na selo u Poljskoj, u blizini granice sa Ukrajino, čime nesumnjivo nanosi štetu kosovskoj diplomatiji, prenosi Lajmi.

Haradinaj-Stublla je navela da Kosovo treba da bude veoma oprezno kada govori o temama globalne bezbjednosti.

Donika Gërvalla-Schwarz je juče na Twitteru reagovala na izvještaje o padu dvije rakete u poljskom selu, poručujući da EU treba da djeluje mnogo odlučnije da zaustavite ruskog predsjednika Vladimira Putina prije nego što on i njegovi zastupnici dovedu rat širom kontinenta.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da nema indicija da je eksplozija rakete u Poljskoj rezultat namernog napada, kao i da su istrage u toku i da treba sačekati zaključak.

"Sinoć smo videli ministarku Gërvallu-Schwarz kako impulsivno i nepromišljeno reaguje na događaje, bez tačnih informacija. Za izjave takvog međunarodnog nivoa, a još više globalnog nivoa bezbjednosti kao što je rat u Ukrajini, Kosovo bi moralo da bude veoma oprezno. Dodajte ovdje činjenicu da Kosovo ima najbližu ambasadu u tom regionu u Češkoj Republici (Prag), a nedostaju informacije, trebalo bi sačekati bar dok naši strateški saveznici (SAD, Kvinta) ne reaguju i onda se izjasniti oprezno i uopšteno", rekla je Haradinaj-Stublla za Lajmi.

Takođe, ona je rekla da bi svaki stava Kosova morao da bude usaglašen sa SAD, a objavljen tek nakon reakcije Kvinte.

Haradinaj-Stublla je navela da takve hitne izjave Gërvalle-Schwarz nesumnjivo nanose štetu kosovskoj diplomatiji.

"Kada imamo reakcije kao sinoć na teme sa velikom međunarodnom pažnjom, nepromišljene, ishitrene i nekoordinisane izjave sa saveznicima koji imaju pune informacije, izuzetno narušavaju kredibilitet Kosova kao države", rekla je bivša ministarka spoljnih poslova Kosova.

Haradinaj-Stublla je rekla da je Twitter sredstvo komunikacije, dok je za Ministarstvo spoljnih poslova postao glavni neprijatelj.

"Prošle su dvije godine ove vlasti i ovi postupci su postali neprihvatljivi. Twitter je glavno sredstvo javne komunikacije u svjetskoj diplomatiji, a upravo to sredstvo komunikacije, umjesto da pomogne u širenju istine o Kosovu u svijetu, nažalost se pretvorilo u glavnog neprijatelja Ministarstva spoljnih poslova", navela je Haradinaj-Stublla.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net