Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi kaže da premijer Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani ne mogu očekivati da međunarodne misije ubede Srbe da učestvuju na izborima, jer nisu poslušali Zapad da odloži rok za sprovođenje odluke o registarskim tablicama, prenosi Gazeta express.

"Ako Kurti i Osmani vjeruju da će Kfor i Euleks ubediti Srbe da izađu na izbore, nisu u pravu, jer su ignorisali zahtjeve Zapada da se to pitanje riješi krupnim dogovorom a ne simbolikom nametanja registarskih tablica RKS. Neoprostiva greška u koracima, imamo kratkovidne i autistične vladare koji ne shvataju da je suverenitet koji brane kao sječenje grane na kojoj sjede", rekao je Maliqi.

Maliqi ne očekuje da će Srbi sa severa biti dozvoljeno da učestvuju na izborima koje je raspisala Osmani. Posljedice je, kaže, morala da sagleda i Vlada, kada je uporno odlučivala da izvrši odluku o zamjeni nelegalnih tablica.

"Srbi na sjeveru neće da izađu na izbore a to je posljedica odluka koje je donela Vlada i ovakvu situaciju je trebalo predvideti prije sprovođenja mjera reciprociteta i registarskih oznaka", rekao je Maliqi.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline