Osporavanje legitimeta

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da ukoliko Srbi na sjeveru Kosova odluče da ne ostvare svoje biračko pravo, postoji rizik da međunarodna zajednica ne prihvati vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine, prenosi Gazeta express.

"Da bi izbori na sjeveru imali legitimitet moraju da odražavaju volju građana sjevernog dijela Kosova. Ako Srbi ne izađu na glasanje to osporava legitimitet izbora na sjeveru. Na osnovu odluke Ustavnog suda u slučaju Adrijane Hodže i Dude Balje, volja građana mora biti izražena glasanjem kako bi institucije imale legitimitet i zastupale interese istih", rekao je Miftaraj.

Miftaraj je naveo i to da nepostojanje cenzusa koji je odredila Centralna izborna komisija za proglašenje izbora važećim, ne može da umanji odluku Ustavnog suda.

"Ne postoji cenzus na opštinskim izborima, ali to ipak ne umanjuje odluku Ustavnog suda, gdje se daje poseban značaj legitimitetu, da izbori budu prihvatljivi i za narod i za međunarodne partnere. Sama činjenica da imamo nekoliko desetina hiljada građana sjevera, Srba, Albanaca i drugih zajednica, i ako na ovim izborima učestvuje zanemarljiv procenat, teško da ih međunarodna zajednica može prihvatiti kao fer i predstavljanje interesa građana u sjevernom dijelu", rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express