Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Dritero Arifi rekao je da će nakon određivanja datuma vanrednih izbora u sjevernim opštinama situacija postati još teža, dodajući da su nova nastojanja da se riješi problem oko registarskih tablica u Briselu besmislena jer je šteta već načinjena izlaskom srpskih predstavnika iz institucija, prenosi Telegrafi.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova radi neplanski, pošto je, kako je rekao, šteta od odluke o registarskim tablicama već učinjena i ne može se nadoknaditi u kratkom roku.

"Besmisleno je da se u Briselu dogovaramo o registarskim tablicama. Vlada zaista radi bez ikakvog plana. Odluku je trebalo odložiti, a ne sada pregovarati o odlaganju znajući da su se posljedice već dogodile. Nelogična je odluka da su otišli u Brisel da pričaju o registarskim tablicama, a šteta je već napravljena jer su Srbi napustili institucije. Mnogi drugi problemi moraju da se reše da bi se promenila situacija na terenu", poruči je Arifi.

Čak i ako dođe do dogovora između stranaka, nastavlja Arifi, to biti na štetu Kosova negativno će uticati na održavanje izbora.

"Biće legalno organizovani, ali sumnjam da će uspjeti", nastavio je on.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije očekuje da se u Briselu nađe "zajednički jezik" u vezi sa registarskim tablicama, kako bi se smanjile tenzije na terenu.

"Ako pogledamo zamah i situaciju na terenu, očekujem da ćemo imati rešenje sa tablicama, ali nisam siguran da li to može biti dogovor u punom smislu te riječi. Ipak, očekujem da EU nađe rješenje za registarske tablice koje bi poslužilo da se smanje tenzije na terenu", naveo je Fetahu.

Kako kaže ukoliko ne bude dogovora situacija neće ići ka poboljšanju, samim tim potencijal za eskalaciju ostaje visok, a potencijal za destabilizaciju iz Beograda ostaje prisutan.

Što se tiče izbora, Fetahu je rekao da svaka eskalacija situacije utiče na njihov uspjeh, ali da institucije Kosova moraju da preduzmu sve neophodne korake da osiguraju slobodne, fer, demokratske i bezbjedne izbore.

Inače, Evropska unija je ponovila poziv Kosovu i Srbiji da pronađu rješenje za trenutnu situaciju.

Izvor: telegrafi.com/Kosovoonline