Malo je nevjerovatno

Direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka ocjenio je da nemoguće je u roku od 18 mjeseci otvoriti na hiljade radnih mjesta, na šta aludira Vlada, prenosi Ekonomija onlajn.

"Malo je nevjerovatno reći da je otvoreno 15.000 radnih mjesta. Ono što bih voleo da vidim od Ministarstva finansija je malo detaljnije objašnjenje gdje su stvoreni uslovi, gdje je doprinos privatnog sektora. Međutim, vjerujem da čak i da je bilo napora da se bori protiv neformalne ekonomije u sektoru zapošljavanja, i dalje bi bilo nemoguće u roku od 18 mjeseci stvoriti te hiljade radnih mjesta na koje se aludira", kaže Zeka.

Zeka je istakao će ekonomski rast na Kosovu biti u skladu sa predviđanjima međunarodnih institucija.

"Ekonomski rast će biti kao u svijetu. Svjetska banka i MMF su predvideli to", rekao je Zeka.

Zeka je naglasio da se na Kosovu donose pogrešne odluke kad god je odlučivanje prepušteno manjoj grupi ljudi.

"Molimo se da ne dođe do ekstremne krize. Međutim, da se to ne bi dogodilo, bilo je neophodno usvojiti odgovarajuću politiku Američka komora je stalno tražila od institucija da imaju sveobuhvatan proces diskusije i da odluke koje donose odražavaju konvencionalne mjere. U ovoj zemlji se donose pogrešne odluke kad god je odlučivanje prepušteno diskreciji manje grupe ljudi", rekao je Zeka.

Kako je dodao, neke od mjera, kao što je podrška socijalnim kategorijama, su mjere koje je preporučila Svjetska banka. Vlada, kaže Zeka, treba da se fokusira na segment društva koji ima niže prihode.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online