Kompromis obe strane

Ekspert za međunarodne odnose Seb Bytyqi izjavio je da očekuje da će Kosovo i Srbija u toku ove nedjelje postići dogovor o registarskim tablicama i da će se izbeći tenzije, prenosi Koha.

Bytyqi je na KTV rekao da ne vjeruje da će od 21. novembra doći do izricanja novčanih kazni za građane Kosova koji imaju automobile sa registratskim tablicama koje je izdala Srbija.

"Očekujem da će tokom ove nedjelje biti postignut dogovor. Neće se nastaviti sa sljedećim korakom, ili drugom fazom, a to je izricanje kazni. Očekujem kompromise sa obe strane. Očekujem ili odlaganje odluke, ili suspenziju na određeno vrijeme", rekao je Bytyqi.

Bytyqi je rekao da će postizanjem sporazuma izbeći tenzije.

"Neprekidno posljednjih mjeseci, fasilitatori dijaloga su naglašavali da fokus treba da bude na glavnim pitanjima, a ne na upravljanju krizom", rekao je Bytyqi.

On je dodao da ne vjeruje da će sporazum propasti zbog činjenice da je predsjednica Kosova Vjosa Osmani raspisala vanredne izbore za 18. decembar u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Stručnjak za međunarodne odnose, govoreći o pritiscima koji na Kosovo vrše međunarodni partneri za formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je da Kosovo treba deklarativno da zatraži formiranje zajednice opština sa albanskom većinom u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Bytyqi kaže da će to biti dio rješenja modela Zajednice srpskih opština.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova treba da izađe sa pozitivnom definicijom u vezi sa formiranjem ZSO, jer je do sada samo pokazala šta ne bi trebalo da bude.

"Kosovo treba da predloži euroregion, koji uključuje udruženje formirano na Kosovu i drugo formirano u Preševskoj dolini. Kosovo je dalo svoje primjedbe na Asocijaciju, ali do sada postoji samo negativna definicija šta ne bi trebalo da bude, sada bi trebalo da donese pozitivnu definiciju, da razjasni šta Asocijacija treba da bude. Ako nije monoetničko, kakav oblik treba da ima multietničnost", rekao je stručnjak za međunarodne odnose.

Bytyqi je naveo da će zajednice kao deo evroregiona garantovati neku vrstu reciprociteta "između dvije zemlje".

Povodom francusko-njemačkog plana, Bytyqi je rekao da nije čudno što je Srbija taj plan odbila.

"Nije iznenađenje što ga je Srbija odbila jer plan kakav je sada otvara put za članstvo u međunarodnim organizacijama. Poznato je da je način pregovaranja Srbije prilično oštar i da se zasniva na odugovlačenju i neprihvatanju do posljednjeg trenutka. Na kraju, EU ostaje samo jedna opcija za Srbiju, ona ima i savez sa Rusijom. EU nije nužno jedini put za Srbiju", naglasio je Bytyqi.

Povodom vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova koji su raspisani za 18. decembar, Bytyqi je rekao da bi bilo bolje da se održe u mirnijoj situaciji.

Međutim, prema njegovim riječima, izlazak na izbore zavisi od dogovora koji će biti postignut o registarskim tablicama u Briselu.

"Riječ je o zakonskim rokovima i nemoguće ih je izbeći. Možda bi bilo bolje da se drže u mirnijoj situaciji. Sad će biti izbori, drugo je koliko će biti učešća na njima. Mislim da će dogovor koji bude postignut o registarskim tablicama biti neka vrsta garancije da će biti izlaska na izbore. Ne zaboravimo da na sjeveru postoji veliko nezadovoljstvo Srpskom listom i postoji mogućnost da druge stranke izađu na izbore i preuzmu vlast. Međutim, ne vjerujem da će Srpska lista dozvoliti da se to desi", rekao je Bytyqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore