Sporazum na osnovu vrijednosti

Premijer Kosova Albin Kurti je u okviru učešća na Bečkom ekonomskom forumu rekao da će Priština u daljem toku dijaloga sa Beogradom insistirati na razgovoru o opštem okviru sporazuma i "novom prijedlogu Evropske unije".

"Smatram da je posljednji prijedlog dobra osnova za dalje razgovore. Vidim u njemu tekst zasnovan na vrednijostima. Ja želim sporazum na osnovu vrijednosti, a tu je EU važna. Ne možemo imati sporazum sa Srbijom bez EU i SAD kao posrednika i bez evropske perspektive", rekao je Kurti, govoreći o njemačko-francuskom prijedlogu, koji on naziva prijedlogom EU, podržanom od Vašingtona, Berlina i Pariza.

Kurti je izrazio nadu da će se dijalog intenzivirati i da će biti završen pravno obavezujućim sporazumom, u kojem će ključno biti međusobno priznanje. Dodao je da priznanje neće biti jedina tema sporazuma, ali smatra da mora da ima "ključno mjesto", jer bi se dijalog bez priznanja "samo nastavio bez dogovora".

Istovremeno je rekao da od evropskih i transatlantskih partnera očekuje da utiču na Srbiju da "smanji tenzije". On smatra da je potrebno "da se Beograd distancira od Miloševića i od Putina da bi, kako je rekao, imali mir i razgovore ka konačnom sporazumu".

Na pitanje o "Otvorenom Balkanu“ Kurti je rekao da je neophodan evropski i demokratski Balkan, i da će, kada to postane, biti otvoren.

"Mi smo otvoreni za EU, SAD, Veliku Britaniju, NATO. Ne treba da budemo otvoreniji od toga“, smatra Kurti.