Lider LDK

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku danas putuje u SAD gdje će održati nekoliko važnih sastanaka. Lider LDK je najavio da će u SAD ostati nedjelju dana i da će imati niz sastanaka i u State departmentu, prenosi Reporteri.

Upitan da li se takve posjete mogu smatrati favorizovanjem opozicije i sankcijama za Vladu Kosova kojoj je preporučeno da odloži posjetu SAD njenih predstavnika, Abdixhiku je rekao da je u interesu Kosova da njegovi predstavnici posjećuju SAD što je češće moguće.

"Ne želim to da čitam na taj način i ne bih želeo da to tako čitam. Još jednom kažem da je u interesu zemlje da državni predstavnici Kosova što češće posjećuju SAD, da se tamo što tešnje povezuju", rekao je Abdixhiku.

Abdixhiku je rekao da se u SAD neće govoriti protiv Vlade Kosova, već da će govoriti samo o razvoju Kosova.

"Tamo ću zastupati naše stavove o razvoju zemlje, a ne protiv Vlade. Dakle, ovo nije svrha posjete. Nikada nisam opozicija u inostranstvu. Ne izlazim i ne vređam svoju zemlju", rekao je Abdixhiku.

Kako je naveo, njegova sedmodnevna posjeta SAD dogovorena je prije izvesnog vremena.

"U nedjelju odlazim u Vašington i tamo ću održati zvanične sastanke koje smo planirali u State departmentu, sastanke sa kongresmenima i senatori, u američkim bezbjednosnim institucijama, sa nezavisnim istraživačkim centrima, sa važnim ličnostima tamo, kao dio našeg političkog opredjeljenja. LDK ima određenu istorijsku tradiciju i blizak odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri