Stručnjaci za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi izjavio je da je pitanje članstva Kosova u NATO došlo u fokus, ali da će izazov za to biti četiri države članice Alijanse koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dok njegov kolega Bedri Elezi smatra da je članstvo Kosova u NATO veoma važno jer je rat u Ukrajini pokazao da Balkan može biti žarište, posebno Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

Ibishi je rekao da važnost članstva Kosova u NATO posebno dobija na značaju od početka rata u Ukrajini i opasnosti i pretnji koje dolaze od ruskih lidera ali i od ekstremista iz regiona a koje, kako je naveo, zaoštravaju bezbjednosnu situaciju.

Ibishi je naveo da izazov za članstvo Kosova u NATO ostaje to što četiri njene članice nisu priznale Kosovo.

"Kosovo i dalje ostaje pri zahtjevima od predsjednika, premijera, ministra odbrane, koji sve upornije traže da uđemo u fazu Partnerstva za mir", rekao je Ibishi koji smatra da postoje stvarne mogućnosti da se to dogodi i ubrza članstvo Kosova u NATO.

Ibishi je naveo da su četiri zemlje članice NATO koje ne priznaju nezavisnost Kosova već poslale pozitivne poruke da se to može prevazići zbog opasnosti koje dolaze od Rusa i njihovih saveznika na Balkanu.

"Mislim da postoji velika podrška SAD, ali i zemalja Evropske unije, posebno sada u napetoj bezbjednosnoj situaciji koju je stvorio rat u Ukrajini", rekao je Ibishi.

Elezi rekao je da je rat u Ukrajini jasno pokazao da Balkan može biti žarište "vatre", posebno Kosovo koje je u centru Balkana i da to može da izazove destabilizaciju u cijeloj Evropi.

Zbog toga smatra da je članstvo Kosova u NATO veoma važno i da je neophodno da Kosovo što prije bude dio te alijanse.

"Nedavni događaji u svijetu, posebno rat u Ukrajini, jasno su nam pokazali da je Balkan žarište vatre i potencijalno Kosovo, kao država u centru Balkana, može da destabilizuje ne samo Balkan, ali i čitavu Evropu. Stoga NATO treba da uključi i druge geostrateške zemlje kao što je Kosovo. Vjerujem da ovu priliku ili zamah treba da iskoriste naše institucije da ostvare pravo partnerstvo sa relevantnim faktorima, sa pojedincima i bezbjednosnim strukturama, kako bi se ubrzao prijem Kosova u NATO", naveo je Elezi.  
Prema njegovim riječima, KBS su pripremljene za članstvo u NATO pošto su prošle obuku u zemljama članicama te alijanse.

Elezi smatra da bi KBS trebalo više da radi u odjeljenju za verifikaciju, jer NATO ima strogo povjerljive informacije i postoji rizik od  njihovog curenja.

"Važnije pitanje je pitanje jačanja odeljenja za verifikaciju jer u slučaju da Kosovo postane članica NATO, ono će sigurno imati pristup osjetljivim informacijama NATO i rizik od curenja takvih informacija je veliki, a NATO želi da ima stabilnu strukturu koja čuva informacije na nivou tajne. Vrlo malo posla je urađeno u ovoj oblasti i postoje sumnje o mogućnosti da se obezbede osjetljive informacije od pripadnika KBS", rekao je Elezi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online