Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kaže da je francusko-njemački plan dobra osnova za unapređenje procesa dijaloga Kosova i Srbije, jer će na taj način izaći iz statusa kvo u kom se sada nalazi, prenosi Reporteri.

„Elementi plana su nam saopšteni ranije, na sastancima sa međunarodnim partnerima. Plan je kao takav teško prihvatljiv, ali on je osnova koja stvara priliku za pregovore i diskusiju. To stvara priliku, možda novu realnost, koja omogućava Kosovu da krene napred od postojećeg statusa kvo. Dakle, ne može se reći da je lako da bude prihvaćen kao takav, ali pošto ne postoji pristup 'uzmi ili ostavi', moramo kao država i institucije izraziti spremnost da se ozbiljno odnosimo prema tome“, kaže Krasniqi.

Povodom dešavanja na sjeveru Kosova, Krasniqi kaže da su Vlada i institucije u pravu kada zahtjevaju sprovođenje legitimnih i ustavnih odluka, međutim, prema njegovim riječima, odluka o registarskim tablicama je donela više štete nego koristi veća je od njene koristi.

"Uvijek u takvim situacijama treba da uzmu u obzir šta dobijamo a šta gubimo. Kao što možemo imati koristi možemo imati i velike gubitke. Danas vidimo da se proces integracije srpske zajednice na sjeveru potpuno raspada, a to je rezultat registarskih tablica. Zahtjev američkih partnera za odlaganje od 10 mjeseci nije zahtjev za odustajanje od suvereniteta i od naših legitimnih i ustavnih prava“, kaže Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri