Neodgovornost

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj kaže da je promjena ministara zdravlja ostavila loš utisak u tom sektoru i da premijer Albin Kurti ne obraća pažnju na mlade ljekare koji svakoga dana napuštaju Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

"Postoji totalna neodgovornost u rukovodstvu ovog sektora, ne sada, ali za 20 mjeseci ove vlade, čini se da nema vizije i da nismo videli jasan program rada i upravljanja. Čak je i politički dio imao svojih mana, promjena ministara je ostavila loš utisak u ovom sektoru. Imamo degradirajuću situaciju na kraju godine u kojoj pacijenti i svi građani bez izuzetka moraju da se suoče sa poteškoćama. Ovakvim pristupom, bez ideja, malo je vjerovatno da će doći neko ko može da vodi ovaj sektor”, rekao je Zemaj.

Dodaje da se "neodgovorna vlast" i ne obazire na odlazak mladih ljekara sa Kosova, a obećava veće plate za one koji se vrate iz dijaspore.

"Oni se vređaju kada mladi ljekari iznose svoje zahtjeve za pristojnu platu i uslove školovanja, dok sa druge strane pokušavaju da prevare dijasporu da im stvaramo uslove za povratak na Kosovo. Vlada ne licencira privatne zdravstvene ustanove", rekao je Zemaj.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj je istakao da zdravstveni sektor ne može da funkcioniše bez ministra, dodajući da odgovornost za to treba da preuzme premijer i da hitno treba doneti Zakon o platama, kako ljekari ne bi odlazili.

"Situacija u zdravstvu nije dobra i mora se što prije riješiti. Nije u redu da ministarstvo funkcioniše bez ministra, odgovornost treba da snosi premijer koji se bavi drugim stvarima", kaže Dreshaj.

Dodaje da zdravstvo na Kosovu nikada nije bilo prioritet vlade, a još manje sada kada je budžet smanjen za 50 odsto.

"Zdravstvenu politiku treba u potpunosti zamjeniti zakonom o zdravstvenoj bezbjednosti. Najhitnije je da se donese zakon o platama i da se na taj način podrže ljekari", rekao je Dreshaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online