Preduzeti korake

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Parizu Valon Murtezaj kaže da ne može biti dogovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije bez međusobnog priznanja, prenosi Koha.

Murtezaj je rekao da ako priznanje nije ni u jednom dokumentu sporazuma, onda se to ne može nazvati sporazumom o normalizaciji.

"Ono što je viđeno nije konačno, nije 100 odsto sigurno, ali je bitno da ako priznanja nema u dokumentu, onda se to ne zove sporazumom za normalizaciju odnosa, jer normalni odnosi podrazumevaju dvije države koje se međusobno priznaju. Još je rano reći da li to treba prihvatiti ili odbaciti. Ono što i Vlada Kosova i posrednici treba da urade jeste da se intenzivno i iskreno obavežu da obezbjede dokument koji normalizuje situaciju između Kosova i Srbije", rekao je Murtezaj.

Prema njegovim riječima, nakon mirovnog foruma koji se održava u Parizu, proces dijaloga će se promjeniti.

"Poslije ovog foruma proces dijaloga će biti drugačiji, u smislu da ne može više biti ista situacija. Poslije svih ovih dešavanja, Kosovo i Srbija moraju da preduzmu korake ili za odbijanje ili za prihvatanje planova. Prijedlozi koji dolaze iz dve vodeće evropske države treba ozbiljno razmotriti", rekao je Murtezaj.

Govoreći o pitanju ZSO, Murtezaj kaže da o tome ne treba razgovarati kao o elementu odvojenom od ostalih dijelova opšteg sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore