Intervju za DW

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u intevjuu za Deutsche welle da ne postoji država u Evropskoj uniji koja manjinama daje više prava od Kosova, preneo je RTK.

"Bivši finski predsjednik Marti Ahtisari je taj koji je napisao sveobuhvatan prijedlog. Dakle, ako prava Srba na Kosovu nisu dovoljna, kako smatra Beograd, onda je na Beogradu da kaže zašto Ahtisarijev plan nije dovoljan – iako je ovaj plan napredniji od bilo koje definicije prava u ustavima zemalja EU. Dakle, nije na meni da dajem više", poručio je Kurti.

Kurti je istakao da će na sjeveru Kosova biti regrutovani novi policajci kako bi se riješila situacija nakon što su srpski pripadnici policije dali ostavke.

"Imamo više policajaca na sjeveru i regrutovaćemo nove policajce kako bismo ih imali na ovim prostorima. A tamo gdje su predsednici opština podneli ostavke, nema drugog načina nego da se izađe na nove izbore u tim opštinama, da se biraju novi gradonačelnici", rekao je Kurti.

Kako je naveo, manja grupa je u ime Beograda vršila pritisak kako bi Srbi sa sjevera Kosova podneli ostavke.

"Ove ljude je podsticao Beograd. Postoji ta mala manjina koja radi u ime Beograda i vrši pritisak na kosovske Srbe, jer su neka kola kosovskih Srba spaljena od strane ove manjine. Beograd ima ovaj štetan stav. Ruska invazija na Ukrajinu i tamošnja vojna agresija, kao i podrška Beograda Kremlju, predstavljaju pretnju za našu zemlju. Veoma smo zabrinuti, ali se ne plašimo. Jer mi smo na svojoj teritoriji i to je mjesto koje nam svima pripada i kome svi pripadamo, kao građani Republike", kazao je on.

Kurti je izneo podatak da je oko sto upozorenja izrečeno vozačima sa nelegalnim tablicama i da nije bilo pritužbi i incidenata.

"Dakle, srpsko stanovništvo sarađuje sa našom policijom. Upravo ta manjina želi da se Kosovo vrati Srbiji i ne ustručava se da bude nasilna i koristi ekstremističke mere kako bi našu zemlju učinila nefunkcionalnom. Ali naša Republika će pobjediti", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/RTK