Zadržati saveznike

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vljora Çitaku izjavila je da Kosovo ne smije da izgubi svoje saveznike i da Sjedinjene Američke Države ništa ne duguju Kosovu, prenosi Koha.

"Ostali smo taoci pogleda na svijet koji su uspostavljeni 1999. Mislimo da svijet vidi region kakav je bio 1999. Kosovo žrtva, Srbija okupator. Danas nas ne vide takve. Oni nas vide kao dvije zemlje koje imaju probleme i koje treba rješavati pregovorima. Da li je ovo fer je drugo pitanje“, rekla je potpredsjednica najveće opozicione stranke.

Çitaku je rekla i da premijer Kurti mora da shvati da mu u dijalogu nije sagovornik Aleksandar Vučić već Vašington i Brisel, a da je Vučić samo "ispred njega".

"Njima se treba baviti. Srbija se sa nama nije dogovorila ni u Rambuju ni u Beču. Možda se ni sada neće saglasiti“, rekla je Çitaku.

Komentarišući poziv zemalja saveznica Kosova da premijer Albin Kurti započne formiranje ZSO, ona je istakla da međunarodni predstavnici neće ponoviti opcije koje su im donijele mnoge glavobolje, kao što je slučaj sa Bosnom.

"Sama Zajednica nije nešto loše. Ako je njeno stvaranje zasnovano na preporukama Ustava, nemamo razloga da se osjećamo uplašeno ili ugroženo. U sporazumu za osnivanje ZSO 2015. godine piše da će ovaj tekst razmotriti Ustavni sud. Srbija je takođe potpisala ovaj sporazum. Moramo insistirati da se sporazum poštuje. SAD zahtjevaju da postanemo odgovorni. Odluka Ustavnog suda treba da bude vodič za Statut ZSO“, rekla je Çitaku.

Prema njenim riječima, premijer Kurti je svojim postupcima pokazao da ne sluša svoje saveznike.

"On je svojim postupcima pokazao suprotno od onoga što govori. Saveznici nemaju vremena da se bave govorima političara, već se bave odlukama. Srbija više voli da se bavi registarskim tablicama, nego potpisivanjem sporazuma. Poslije rata u Ukrajini imamo novi geopolitički kontekst. To je situacija koja ide u prilog Kosovu. Ne znamo koliko će da traje ovo transatlantsko i EU jedinstvo. Moramo to da iskoristimo“, izjavila je Çitaku.