Ne mogu se vratiti

Broj policajaca koji su dali ostavke nije mali – 578. Ali u stvarnosti je broj policajaca koji su služili Kosovu bio mnogo manji“ – kazao je ministar unutrašnjih poslova, Xhelalj Sveçla. Optužio je bivše policajce sa sjevera, poput komandira, Nenada Đurića i šefa operative, Aleksandra Filipovića, da su služili Srpskoj listi i Vučiću, te saopštio da oni neće moći da se vrate u KP.

"Ne postoji mogućnost da se vrate u Policiju Kosovo, oni su i dalje pod istragom. Nenad Đurić više ne može da se vrati u Policiju Kosovo”, kazao je Sveçla u sinoćnom gostovanju na T7.

Nakon što je ostavke podnelo 578 Srba – pripadnika Policije Kosovo, Sveçla kaže da najmanje 50 odsto nije služilo Kosovu, već Srbiji, prenosi Gazeta Express.

Sa druge strane, tvrdi da su neki od njih podneli ostavke pod velikim pritiskom Srbije.

"Stisnuti i poniženi, podnjeli su ostavke. Negdje 50% ovih policajaca uopšte nije bilo u službi Policije Kosovo“, rekao je Sveçla.

Ujedno je ocijenio da Policiji Kosova neće nedostajati policajci poput Nenada Đurića. Jer, kako kaže, ni on nije služio Kosovu.

"Nenad Đurić je učestvovao na sastancima Saveta bezbednosti Srbije. Policiji Kosova uopšte neće nedostajati Đurić i Filipović… To su bili policajci koji su služili Srpskoj listi, Beogradu, Vučiću“, izjavio je Sveçla, prenosi Express.

Osvrnuo se i na nedavno odlikovanje Đurića od strane srpskog predsednika. Sveçla kaže da je to Vučićev pokušaj da ohrabri druge.

Kada je u pitanju situacije na sjeveru, Sveçla je naveo da ima dovoljno policajaca koji rade sa izuzetnom voljom da održavaju situaciju.

Sa druge strane, kazao je da nisu svi srpski policajci podnjeli ostavke.

Ipak, najavio je da će biti raspisan konkurs da bi se dopunio broj policajaca.

"U pravom trenutku ćemo otvoriti konkurs koji je regulisan pravilnikom“, poručio je Sveçla.

Vučićev plan djelimična invazija Kosova


Ministar unutrašnjih poslova, ujedno je zatražio od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da građane Kosova „ostavi na miru“ i da se "ne mješa u unutrašnja pitanja Kosova“. Traži i da se ne pale automobili i kuće Srba sa sjevera.

Sveçla je na T7 rekao da su svijesni da su Vučićevi planovi destabilizacija Kosova i njegova djelimična okupacija.

Još jednom je kazao da na sjeveru postoje "elementi ruske obaveštajne službe“, koji pokušavaju da "izazovu iskre sukoba“ i da pogoršaju bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Podsjetio je na slučajeve deportacije ruskih državljana, navodeći da oni "nisu proterani radi zabave“.

"Svi koji ugrožavaju stabilnost Kosova biće proterani“, zaključio je Sveçla.